3. јун 2016. Прва седница Народне скупштине Републике Србије

3. јун 2016. Прва седница Народне скупштине Републике Србије

Петак, 3. јун 2016.

Прва седница Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, коју је сазвала председница Народне скупштине из претходног сазива Маја Гојковић, почела је у петак, 3. јуна 2016. године, са почетком у 10 часова.


Седница је почела интонирањем државне химне Републике Србије „Боже правде“ у извођењу мешовитог хора Дома културе и Катедралне цркве светог оца Николаја из Руског Крстура.

Седници је председавао најстарији народни посланик проф.др Драгољуб Мићуновић, са Изборне листе За праведну Србију – Демократска странка (НОВА, ДСХВ, ЗЗС), а у раду су му помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких места, и то: Ивана Николић, са Изборне листе Александар Вучић-Србија побеђује, Стефана Миладиновић, са Изборне листе Ивица Дачић-„Социјалистичка партија Србије(СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“, Александра Белачић, са Изборне листе др Војислав Шешељ – Српска радикална странка и Милош Бошковић, са Изборне листе Доста је било – Саша Радуловић, као и заменик генералног секретара Народне скупштине Бранко Маринковић.

Сагласно члану 101. Устава Републике Србије, члану 16. Закона о Народној скупштини и члану 4. Пословника Народне скупштине, за ову седницу одређен је следећи дневни ред:

1. Потврђивање мандата народних посланика;
2. Избор председника Народне скупштине;
3. Избор потпредседника Народне скупштине;
4. Именовање генералног секретара Народне скупштине, и
5. Избор чланова радних тела Народне скупштине.

Конститутивној седници присуствовали су чланови Републичке изборне комисије и студенти Правног факултета Универзитета у Београду.

Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима, у саставу: Катарина Ракић, са Изборне листе Александар Вучић-Србија побеђује, Марјана Мараш, са Изборне листе Ивица Дачић-„Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“ и Наташа Сп. Јовановић, са Изборне листе др Војислав Шешељ – Српска радикална странка.

Комисија је констатовала да су уверења свих 250 народних посланика у складу са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе поднела Извештај Народној скупштини.
Народна скупштина је, на основу Извештаја Комисије, потврдила мандате свим народним посланицима новог сазива, чиме је Народна скупштина конституисана.

Нови посланици положили су заклетву која гласи:

„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Председавајући седници проф. др Драгољуб Мићуновић пожелео је новоизабраним народним посланицима успешан заједнички рад у предстојећем мандату.

У наставку седнице, председавајући седници обавестио је народне посланике да су, у складу са чланом 22. Пословника, у Народној скупштини образоване следеће посланичке групе:

1. Посланичка група Српска напредна странка, чији је председник др Александар Мартиновић, а заменик председника др Владимир Орлић;
2. Посланичка група Социјалистичка партија Србије, чији је председник Ивица Дачић, а заменик председника Александар Антић;
3. Посланичка група Српска радикална странка, чији је председник проф. др Војислав Шешељ, а заменик председника Немања Шаровић;
4. Посланичка група Доста је било, чији је председник Саша Радуловић, а заменик председника Александар Стевановић;
5. Посланичка група Демoкратска странка, чији је председник Бојан Пајтић, а заменик председника Наташа Вучковић;
6. Посланичка група Социјалдемократска партија Србије, чији је председник др Милорад Мијатовић, а заменик председника Милена Бићанин;
7. Посланичка група Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), чији је председник Милан Кркобабић;
8. Посланичка група Двери, чији је председник Бошко Обрадовић, а заменик председника Срђан Ного;
9. Посланичка група Демократска странка Србије, чији је председник др Санда Рашковић Ивић, а заменик председника Милан Лапчевић;
10. Посланичка група Јединствена Србија, чији је председник Драган Марковић, а заменик председника Петар Петровић;
11. Посланичка група Либерално демократска партија – СДА Санџака, чији је председник Чедомир Јовановић, а заменик председника Енис Имамовић;
12. Посланичка група Нова Србија, чији је председник Велимир Станојевић, а заменик председника Дубравка Филиповски;
13. Посланичка група Савез војвођанских Мађара – Партија за демократско деловање, чији је председник Балинт Пастор, а заменик председника Фатмир Хасани;
14. Посланичка група Покрет социјалиста – Народна сељачка странка – Уједињена сељачка странка, чији је председник Ђорђе Комленски, а заменик председника Маријан Ристичевић;
15. Посланичка група Лига социјалдемократа Војводине – Зелена странка, чији је председник Ненад Чанак, а заменик председника Горан Чабради, и
16. Посланичка група Социјалдемократска странка, чији је председник Марко Ђуришић, а заменик председника Мирослав Алексић.

Избор председника Народне скупштине Републике Србије

Народна скупштина је у наставку рада прешла на другу тачку дневног реда, Избор председника Народне скупштине.

Председавајући седници проф. др Драгољуб Мићуновић обавестио је народне посланике да је, у складу са чланом 9. Пословника Народне скупштине, примио један предлог кандидата за председника Народне скупштине.

За председника је предложена Маја Гојковић, изабрана са Изборне листе Александар Вучић - Србија побеђује.

Народним посланицима, предлог је образложио представник предлагача, народни посланик др Александар Мартиновић.

У току расправе о кандидату за председника Народне скупштине, председавајући седници проф. др Драгољуб Мићуновић обавестио је народне посланике да ће се Прва (конститутивна) седница Народне скупштине наставити у понедељак, 6. јуна, са почетком у 10 часова.

Другог дана рада, 6. јуна, Народна скупштина наставила је расправу о другој тачки дневног реда, односно о избору председника Народне скупштине.

Након обављене расправе о предложеном кандидату народни посланици одлучили су да се избор председника Народне скупштине обави јавним гласањем, прозивком народних посланика. Већином гласова за председника Народне скупштине изабрана је народна посланица Маја Гојковић.

Пре преласка на гласање о предложеним кандидатима за потпредседнике Народне скупштине, народни посланици донели су Одлуку да Народна скупштина у ХI сазиву има седам потпредседника.

Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да су за место потпредседника Народне скупштине предложени Константин Арсеновић, Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета, Гордана Чомић и Јасмина Николић. О предложеним кандидатима Народна скупштина изјаснила се јавним гласањем, прозивком народних посланика.

Већином гласова за потпредседнике Народне скупштине изабрани су Константин Арсеновић, Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета и Гордана Чомић, док кандидат Јасмина Николић није добила потребну већину гласова народних посланика.

У наставку седнице за генералног секретара Народне скупштине изабрана је Светислава Булајић.

Трећег дана Прве (конститутивне) седнице Народне скупштине Републике Србије, 22. јуна, народни посланици прешли су на рад по петој тачки дневног реда - Избор чланова радних тела Народне скупштине.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић отворила је јединствени претрес о Предлогу одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, а по обављеном претресу, народни посланици су већином гласова усвојили Предлог одлуке.

Резултати гласања:

4. Именовање генералног секретара Народне скупштине

5. Избор чланова радних тела Народне скупштине

Народна скупштина одлучивала је о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице и одлучила је да је био повређен члан 107. Пословника, на шта је указао народни посланик Владимир Ђукановић, и чланови 106. и 107. Пословника, на шта је указао народни посланик Срђан Ного.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Прву седницу Народне скупштине Републике Србије.


Видео (7)

Петак, 3. јун 2016. | Прва седница Народне скупштине Републике Србије 03.06.2016.(I)

Петак, 3. јун 2016. | Прва седница Народне скупштине Републике Србије 03.06.2016.(II)

Понедељак, 6. јун 2016. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије 06.06.2016.(I)

Понедељак, 6. јун 2016. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије 06.06.2016.(II)

Понедељак, 6. јун 2016. | наставак Прве седнице Народне скупштине Републике Србије 06.06.2016.(III)

Прикажи још Преостало видео снимака: 2


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5