Среда, 14. фебруар 2007. - Уторак, 15. мај 2007.

Прва седница Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине, коју је сазвао председник Народне скупштине из претходног сазива Предраг Марковић, почела је 14. фебруара 2007. године у 12 часова у великој сали Дома Народне скупштине Републике Србије.Прва (конститутивна) седница Народне скупштине, коју је сазвао председник Народне скупштине из претходног сазива Предраг Марковић, почела је 14. фебруара 2007. године у 12 часова у великој сали Дома Народне скупштине Републике Србије.

Седници је председавалa најстаријa народнa посланица Борка Вучић, а у раду су јој помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких места, Никола Вукелић са Изборне листе Српска радикална странка - др Војислав Шешељ, Константин Самофалов са Изборне листе Демократска странка - Борис Тадић, Борко Илић са Изборне листе Демократска странка Србија - Нова Србија - Војислав Коштуница и Милан Ранђеловић са Изборне листе Г17 плус - Млађан Динкић и секретар Народне скупштине Марко Даниловић.

Народна скупштина утврдила je следећи дневни ред:

1. Потврђивање мандата народних посланика,
2. Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије поводом
“Предлога за свеобухватно решење статуса Kосова” Специјалног изасланика
Генералног секретара УН Мартија Ахтисарија и наставка преговора о
будућем статусу Косова и Метохије,
3. Избор председника Народне скупштине Републике Србије,
4. Избор потпредседника Народне скупштине Републике Србије,
5. Избор чланова радних тела Народне Скупштине Републике Србије,
6. Именовање секретара Народне скупштине Републике Србије,
7. Предлог закона о министарствима,
8. Избор Владе.

Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима. Комисија у којој су били народни посланици Вјерица Радета, Ненад Константиновић и Милица Радовић констатовала је да су уверења 250 нових посланика у сагласности са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе је поднела Извештај Народној скупштини.

Народна скупштина је на основу Извештаја Комисије, потврдила мандат свим народним посланицима.

Након верификације мандата нових посланика, у Народној скупштини конституисано је седам посланичких група: Посланичка група Српске радикалне странке - др Војислав Шешељ, за чијег је председника одређен Томислав Николић, а за његовог заменика Александар Вучић, Посланичка група Демократске странке - Борис Тадић, за чијег је председника одређен Душан Петровић, а за његовог заменика Милан Марковић, Посланичка група Демократске странке Србије - Нове Србије - др Војислав Коштуница, за чијег је председника одређен Милош Алигрудић, а а за његовог заменика Мирослав Маркићевић, Посланичка група Г17 плус, за чијег је председника одређен Млађан Динкић, а за његовог заменика Верица Калановић, Посланичка група Социјалистичке партије Србије, за чијег је председника одређен Ивица Дачић, а за његовог заменика др Жарко Обрадовић, Посланичка група Либерално демократске партије, за чијег је председника одређен Чедомир Јовановић, а за његовог заменика Ненад Милић и Посланичка група Савеза војвођанских Мађара и Колације Листа за Санџак, за чијег је председника одређен Балинт Пастор, а за његовог заменика Бајрам Омерагић.

У наставку рада, обављена је расправа о Предлогу резолуције Народне скупштине Републике Србије поводом “Предлога за свеобухватно решење статуса Kосова” Специјалног изасланика Генералног секретара УН Мартија Ахтисарија и наставка преговора о будућем статусу Косова и Метохије.

Овом делу седнице присуствовали су председник Републике Србије Борис Тадић, председник Владе Војислав Коштуница, министри у Влади Републике Србије и чланови београдског преговарачког тима о будућем статусу Косова.

Народним посланицима на почетку расправе обратили су се председници Републике Србије и Владе Борис Тадић и Војислав Коштуница.

Председник Републике Србије Борис Тадић је рекао да план Специјалног изасланика Генералног секретара УН Мартија Ахтисарија отвара пут ка независности Косова, али да Србија ипак треба да учествује у преговорима о будућем статусу Косова и Метохије у Бечу. Имајући у виду да би прихватање тог плана имало противуставни карактер, на шта се јасно указује и у Нацрту резолуције, позвао је народне посланике да одбаце ставове из Ахтисаријевог предлога којима се крши сувереност и територијални интегритет Републике Србије као међународно признате државе. Тадић је поновио да Србија не прихвата независност Косова и Метохије и да жели мирним путем и политичким преговорима да дође до обострано прихватљивог решења.

Председник Владе Војислав Коштуница је оценио да је план главног преговарача УН Мартија Ахтисарија “предлог о распарчавању Србије” и позвао народне посланике да одбију да буду саучесници у узмицању права пред силом. Образлажући Владин предлог за решење проблема Косова и Метохије, оценио је да је Ахтисаријев предлог да се Србији отме 15 одсто територије и противно вољи државе промене међународно признате границе по суштини и по форми противправан и нелегитиман акт. Стога Народна скупштина једноставно треба да одбаци све одредбе из предлога којима се крши суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, рекао је Коштуница.

У расправи су учествовали председници посланичких група Српске радикалне странке Томислав Николић, Демократске странке Душан Петровић, Демократске странке Србије - Нове Србије Милош Алигрудић, Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, Либерално демократске партије Чедомир Јовановић и заменица Посланичке групе Г17 плус Верица Калановић, као и народни посланици Александар Вучић, Ласло Варга, Риза Халими, др Рајко Ђурић, Срђан Шајн, Жарко Обрадовић, др Владан Батић, Сузана Грубјешић, Весна Пешић, Мирослав Маркићевић, Ненад Чанак, Драган Тодоровић, Наташа Мићић, Звонимир Стевић, Стојанка Петковић, Вуко Антонијевић, Наташа Јовановић, Снежана Стојановић-Плавшић, Звонко Михајловић, Милољуб Албијанић; Зоран Красић, Борко Илић, Ото Кишмартон, Душан Пророковић, Божидар Ђелић,Јован Дамјановић, Немања Шаровић и Вјерица Радета.

По окончању јединственог претреса Народна скупштина је са 225 гласова “за”, 15 “против” и три уздржана усвојила Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије поводом “Предлога за свеобухватно решење статуса Kосова” Специјалног изасланика Генералног секретара УН Мартија Ахтисарија и наставка преговора о будућем статусу Косова и Метохије.

Народни посланици биће накнадно обавештени о наставку Прве седнице Народне скупштине Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4