16. април 2014. Прва седница Народне скупштине Републике Србије

16. април 2014. Прва седница Народне скупштине Републике Србије

Среда, 16. април 2014.

Прва седница Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, коју је сазвао председник Народне скупштине Републике Србије из претходног сазива др Небојша Стефановић, почела је 16. априла 2014. године у 16.00 часова у великој сали Дома Народне скупштине.


На почетку седнице интонирана је химна „Боже правде”.

Седници је председавао најстарији народни посланик Милан Кораћ, а у раду су му помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких места: Катарина Шушњар са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), Невена Стојановић са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – „Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС)“, Јована Јовановић са Изборне листе „СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ - ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРБИЈУ“ и Александар Сенић са Изборне листе БОРИС ТАДИЋ - Нова демократска странка - Зелени, ЛСВ - Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома, као и заменици генералног секретара Народне скупштине Радослав Вујовић и Младен Младеновић.

За ову седницу одређен је следећи дневни ред:

1. Потврђивање мандата народних посланика;
2. Избор председника Народне скупштине;
3. Избор потпредседника Народне скупштине;
4. Именовање генералног секретара Народне скупштине;
5. Избор чланова радних тела Народне скупштине;
6. Избор чланова сталних парламeнтарних делегација у међународним институцијама.

Конститутивној седници присуствовали су заменик председника Републичке изборне комисије Тамара Стојчевић, заменик секретара Републичке изборне комисије Вељко Одаловић, као и остали чланови Републичке изборне комисије. Седници су присуствовали и студенти Правног факултета у Београду.

Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима, у саставу: Јана Љубичић са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), Милисав Петронијевић са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – „Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС)“ и Весна Мартиновић са Изборне листе „СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ - ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРБИЈУ“.

Комисија је констатовала да су уверења свих 250 народних посланика у складу са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе је поднела Извештај Народној скупштини.
Народна скупштина је, на основу Извештаја Комисије, потврдила мандате свим народним посланицима новог сазива, и пошто је потврђен њихов мандат, Народна скупштина је конституисана.

Нови посланици положили су заклетву која гласи:
„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Председавајући седници Милан Кораћ честитао је новоизабраним посланицима на положеној заклетви и пожелео им успешан заједнички рад, и обавестио је да ће се Прва седница Народне скупштине наставити 23. априла, са почетком у 10.00 часова.

Прва седница Народне скупштине настављена је 23. априла, са почетком у 10 часова. Пре преласка на рад по дневном реду седнице, председавајући седници, народни посланик Милан Кораћ, позвао је народне посланике да минутом ћутања одају пошту преминулом народном посланику др Јовану Кркобабићу, потпредседнику Владе Републике Србије и председнику Партије уједињених пензионера Србије.
Председавајући седници обавестио је народне посланике да су, у складу са чланом 22. Пословника, у Народној скупштини образоване следеће посланичке групе:
1. Посланичка група Српска напредна странка, чији је председник Зоран Бабић, а заменик Александар Мартиновић;
2. Посланичка група Социјалистичка партија Србије, чији је председник др Дијана Вукомановић, а заменик Ђорђе Милићевић;

3. Посланичка група Демократска странка, чији је председник Драган Ђилас, а заменик Наташа Вучковић;

4. Посланичка група Борис Тадић – Нова демократска странка, Заједно за Србију, Зелени Србије, чији је председник Марко Ђуришић, а заменик проф. др Јанко Веселиновић;

5. Посланичка група Партија уједињених пензионера Србије, чији је председник Милан Кркобабић, а заменик Константин Арсеновић;

6. Посланичка група Социјалдемократска партија Србије, чији је председник др Милорад Мијатовић, а његов заменик Милена Бићанин;

7. Посланичка група Јединствена Србија, чији је председник Драган Марковић, а његов заменик Петар Петровић;
8. Посланичка група Нова Србија, чији је председник Мирослав Маркићевић, а његов заменик Дубравка Филиповски;
9. Посланичка група Савез војвођанских Мађара, чији је председник Балинт Пастор, а његов заменик Ласло Варга;

10. Посланичка група Српски покрет обнове - Демохришћанска странка Србије чији је председник Александар Југовић, а његов заменик Олгица Батић;
11. Посланичка група Лига социјалдемократа Војводине, чији је председник Ненад Чанак, а његов заменик Бојан Костреш;
12. Посланичка група СДА Санџака - ПДД, чији је председник др Сулејман Угљанин, а његов заменик Риза Халими.


Избор председника Народне скупштине Републике Србије

У наставку рада, председавајући седници Милан Кораћ обавестио је народне посланике да је, у складу са чланом 9. Пословника Народне скупштине, примио један предлог кандидата за председника Народне скупштине. За председника Народне скупштине предложена је Маја Гојковић изабрана за народног посланика на Изборној листи АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста). Представник предлагача, народни посланик Верољуб Арсић образложио је предлог кандидата за председника Народне скупштине.
Пошто је обављен претрес и утврђена листа кандидата за избор председника, Народна скупштина одлучила је да се о избору гласа јавно, прозивком народних посланика. Након гласања, председавајући седници Милан Кораћ констатовао је да је, са 194 гласа народних посланика, за председника Народне скупштине изабрана Маја Гојковић.
По избору за председницу Народне скупштине, Маја Гојковић преузела је председавање седници и обратила се народним посланицима. Захваливши се на указаној подршци, Маја Гојковић је истакла да је привилегија бити први међу једнакима, али и велика одговорност. Председница Народне скупштине је навела да ће радити на даљем развоју демократије у Народној скупштини и у Србији, као и на одржавању духа толеранције и једнакости свих народних посланика у својим правима и обавезама у Народној скупштини.

Избор потпредседника Народне скупштинеУ поподневном делу рада, председница Народне скупштине Маја Гојковић подсетила је народне посланике да је чланом 14. Пословника прописано да Народна скупштина утврђује број потпредседника на предлог председника Народне скупштине. У складу са тим, а након обављених консултација са председницима посланичких група, председница је предложила да Народна скупштина у овом сазиву има шест потпредседника.
Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да је у складу са чланом 15. Пословника Народне скупштине примила шест предлога кандидата за потпредседнике Народне скупштине. За потпредседнике предложени су следећи кандидати: народни посланик Верољуб Арсић изабран са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), мр Игор Бечић изабран са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), Константин Арсеновић изабран са изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ - „Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС)“, Гордана Чомић изабрана са Изборне листе „СА ДЕМОКРАТСКОМ СТРАНКОМ ЗА ДЕМОКРАТСКУ СРБИЈУ“, Нинослав Стојадиновић изабран са Изборне листе БОРИС ТАДИЋ - Нова демократска странка - Зелени, ЛСВ - Ненад Чанак, Заједно за Србију, VMDK, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома и проф. др Владимир Маринковић изабран са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста).
Народни посланици усвојили су предлог да Народна скупштина има шест потпредседника у овом сазиву. Председница Гојковић утврдила је листу кандидата за потпредседнике Народне скупштине, а народни посланици одлучили су, на предлог председнице Народне скупштине, да се избор потпредседника обави јавним гласањем – прозивком народних посланика.
Након гласања, председница Народне скупштине констатовала је да су за потпредседнике Народне скупштине, са 213 гласова народних посланика, изабрани народни посланици: Константин Арсеновић, Верољуб Арсић, мр Игор Бечић, проф. др Владимир Маринковић, Нинослав Стојадиновић и Гордана Чомић.

Именовање генералног секретара Народне скупштине

У наставку седнице, Народна скупштина обавила је расправу о четвртој тачки дневног реда – Именовање генералног секретара Народне скупштине. За генералног секретара, председница Народне скупштине Маја Гојковић предложила је Јану Љубичић, дипломираног правника из Београда, која је са 199 гласова народних посланика именована на ту функцију.

Резултати гласања:

4. Именовање генералног секретара Народне скупштине

Избор чланова радних тела Народне скупштине

Народна скупштина наставила је рад расправом о петој тачки дневног реда – Избор чланова радних тела Народне скупштине. Пошто су народни посланици примили Предлог одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, председница Народне скупштине отворила је јединствени претрес о Предлогу одлуке. По окончању јединственог претреса, народни посланици су већином гласова усвојили Предлог одлуке.

Резултати гласања:

5. Избор чланова радних тела Народне скупштине

Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да ће се комеморативни скуп поводом смрти др Јована Кркобабића одржати у четвртак, 24 априла, у 11 часова.
Народна скупштина наставља са радом у четвртак, 24. априла, са почетком у 12 часова.

Прва седница Народне скупштине настављена је 24. априла, са почетком у 12 часова.

Избор чланова сталних парламентарних делегација Народне скупштине у међународним институцијама

Народна скупштина обавила је расправу и већином гласова усвојила Предлог одлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије.
Народна скупштина наставила је рад расправом о шестој тачки дневног реда – Избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Пошто су народни посланици примили Предлог одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела председница Народне супштине, Маја Гојковић обављен је јединствени претрес о Предлогу одлуке. По окончању јединственог претреса, народни посланици су већином гласова усвојили Предлог одлуке.

Резултати гласања:

5. Избор чланова радних тела Народне скупштине

6. Избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда седнице и одлучивање о њима, председница Народне скупштине закључила је Прву седницу Народне скупштине.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2