Петак, 5. новембар 2021.

Прва седница Пододбора за питања Рома

Пододбор за питања Рома одржао је прву седницу 5. новембра 2021. године, која је посвећена обележавању Светског дана ромског језика.


У свом поздравном обраћању, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је истакао да ово Министартсво у свом раду и стратешком планирању посебну пажњу посвећује образовању деце из осетљивих група, којима припада и ромска национална мањина. Навео је да су афирмативне мере за упис ромске деце у предшколске и школске установе дале резултате, и да данас има више деце која су обухваћена образовним системом, посебно наглашавајући важност образовања ромских девојчица. Указао је и на важну улогу педагошких асистената. Ружић је закључио у свом обраћању да Ром значи човек и да то треба да буде водиља за унапређење статуса Рома у образовном систему и у целом друштвњеном систему, што се може постићи заједничким снагама и координираним деловањем.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић нагласила је важност језика за идентитет сваког народа. Указала је на дубину предрасуда које постоје према Ромима, које имају корене у расизму и истакла да је зато битно да Србија подржава обележавање Светског дана ромског језика. Чомић је навела да је неопходно да сва ромска деца буду обухваћена образовањем.

Посебна саветница потпредседнице Владе и министарке за културу и информисање задужена за националне мањине Алма Ризвановић указала је на значај очувања културног идентита и заштите језичког наслеђа сваког народа и указала да Министартво води рачуна о томе, не само зато што нашу државу обавезују европске конвенције, већ и из потребе неговања духа заједништва.

Народна посланица Сандра Јоковић осврнула се на уложене напоре за интеграцију ромске националне мањине у друштво кроз образовни систем, наводећи да су мере афирмативне акције дале резултате. Све већи број ромске деце завршава основне и средње школе, а има и све више дипломаца на вишим школама и факултетима, навела је она.

Присутнима су се обратили и директор Фондa за образовање Рома (REF) Ређепали Чупи,
председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић и члан Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО (UNESCO) Урош Прибићевић, указујући на уложене напоре и достигнућа у очувању ромског језика и на значај обележавања Светског дана ромског језика.

У свом обраћању, председник Пододбора за за питање Рома проф. др Драгољуб Ацковић, указао је на ток догађаја и упућену иницијативу која је довела до тога да УНЕСКО прихвати предлог да 5. новембар буде проглашен за Светски дан ромског језика. Нагласио је да ромски језик има богато клутурно наслеђе и изразио задовољство што се ове године у Народној скупштини обележава овај датум.

Током седнице Пододбора, о нормализацији, стандардизацији и кодификацији ромског језика говорио је Љуан Кока, о издаваштву на ромском језику излагао је Златомир Јовановић, док је о речницима ромског језика у Србији говрио академик Бајрам Халити. О ромском језику у електронским медијима излагао је Бранко Ђурић, а др Марија Александровић говорила је о увођењу предмета - ромски језик и култура у основне школе.

Овом приликом отворена је изложба под називом „Речници и граматике ромског језика“.

Седници је председавао председник Пододбора проф.др Драгољуб Ацковић, а присуствовали су чланица Пододбора Сандра Јоковић и народни посланик проф. др Марко Атлагић.Видео (1)

Петак, 5. новембар 2021. | Прва седница Пододбора за питања Рома 05.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4