Уторак, 3. април 2012.

Пети састанак Радне групе парламентарне димензије Процеса сарадње у Југоисточној Европи

У Дому Народне скупштине 2. и 3.априла 2012. године одржан је Пети састанак Радне групе парламентарне димензије Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПД ПСЈИЕ). Србија председава овим процесом у периоду јун 2011 - јун 2012. године, тако да је и овај, пети по реду, састанак Радне групе, одржан у Београду.


Састанку је председавала чланица Радне групе, потпредседница Народне скупштине Републике Србије Гордана Чомић, а у његовом раду учествовали су чланови парламената и национални координатори из Бугарске, Турске, Румуније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Словеније, шеф Секретаријата Парламентарне скупштине балтичких држава, као и представници Регионалног секретаријата за парламентарну сарадњу у Југоисточној Европи и Регионалног савета за сарадњу.

На овом састанку настављена је расправа о модалитетима институционализације парламентарне сарадње земаља Југоисточне Европе, на основу извештаја у којем су представљени до сада изнети предлози. У извештају су представљена два различита приступа институционализацији парламентарне димензије у оквиру Процеса сарадње у Југоисточној Европи, које су предложили турски и бугарски парламент, као и трећи, комромисни, који је сачинила стручна служба задужена за активности Радне групе (ПД ПСЈИЕ).

Турски представници су, позивајући се на раније усвојена документа и посебно на Финалну декларацију усвојену на Конференцији председника парламената у Анталији, предложили да овај процес прерасте у регионалну парламентарну скупштину, уз образложење да ће формирање парламентарне скупштине допринети унапређењу парламентарне сарадње у региону.

С друге стране, представници Парламента из Бугарске заложили су се за лабавији облик повезивања парламената, кроз одржавање сталних конференција председника парламента, рад сталних одбора, известилаца и сталног секретаријата.

О тој теми расправљаће председници парламентата држава региона на састанку који ће бити одржан у јуну, у Београду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2