26. јануар 2021. Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

26. јануар 2021. Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Уторак, 26. јануар 2021.

Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је, на захтев 230 народних посланика, Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву, за уторак, 26. јануар 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Самир Тандир, Ђорђе Милићевић, Данијела Вељовић и Небојша Бакарец затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У захтеву за одржавање седнице, одређен је следећи дневни ред:

 1. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Великог Војводства Луксембург о размени и узајамној заштити тајних података, који је поднела Влада;
 2. Предлог закона о потврђивању Споразума о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Србије и Владе Црне Горе, који је поднела Влада;
 3. Предлог закона о потврђивању Измене Међународне конвенције о Хармонизованом систему назива и шифарских ознака робе, који је поднела Влада;
 4. Предлог закона о потврђивању Другог додатног протокола Светске поштанске конвенције, који је поднела Влада;
 5. Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Исламске Републике Ирана у области заштите биља и биљног карантина, који је поднела Влада;
 6. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у борби против тероризма, који је поднела Влада;
 7. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства;
 8. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства;
 9. Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2021. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава;
 10. Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2019. годину, са Предлогом закључка Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације и
 11. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС).
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички јединствени претрес о тачкама од 1. до 6, заједнички јединствени претрес о тачкама од 7. до 8. и заједнички јединствени претрес о тачкама од 9. до 11. дневног реда седнице.

Предложене законе од 1. до 6. дневног реда седнице, народним посланицима, образложили су представници предлагача министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

До краја дана, народни посланици обавили су заједнички јединствени претрес о тачкама од 1. до 6. дневног реда седнице.

Другог дана рада, 27. јануара, Народна скупштина водила је и закључила, заједнички јединствени претрес о тачкама 7. и 8. дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 28. јануара 2021. године, пре преласка на рад по дневном реду, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Милија Милетић, Александар Марковић, Селма Кучевић, Загорка Алексић, Розалија Екрес и Дијана Радовић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина је обавила заједнички јединствени претрес о тачкама од 9. до 11. дневног реда седнице, односно о Предлогу одлуке о давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2021. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, о Извештају о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2019. годину, са Предлогом закључка Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације и о Предлогу одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС).

Предложене акте народним посланицима образложили су представници предлагача, директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге Драган Ковачевић и председник Комисије за хартије од вредности Марко Јанковић.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда седнице, и након одржавања института посланичких питања последњег четвртка у месецу, председник Народне скупштине Ивица Дачић одредио је четвртак, 28. јануар 2021. године, са почетком у 19.05 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Првог ванредног заседања Народне скупштине у Дванаестом сазиву.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 28. јануара 2021. године, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Великог Војводства Луксембург о размени и узајамној заштити тајних података, Предлог закона о потврђивању Споразума о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Србије и Владе Црне Горе, Предлог закона о потврђивању Измене Међународне конвенције о Хармонизованом систему назива и шифарских ознака робе, Предлог закона о потврђивању Другог додатног протокола Светске поштанске конвенције, Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Исламске Републике Ирана у области заштите биља и биљног карантина и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у борби против тероризма, које је поднела Влада.

Народна скупштина усвојила је и два предлога одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, које је поднео Високи савет судства.

У Дану за гласање, усвојени су Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2021. годину, који је поднео Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2019. годину, са Предлогом закључка Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС).

Резултати гласања:

1. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Великог Војводства Луксембург о размени и узајамној заштити тајних података

2. Предлог закона о потврђивању Споразума о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају између Савета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Србије и Владе Црне Горе

3. Предлог закона о потврђивању Измене Међународне конвенције о Хармонизованом систему назива и шифарских ознака робе

4. Предлог закона о потврђивању Другог додатног протокола Светске поштанске конвенције

5. Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Исламске Републике Ирана у области заштите биља и биљног карантина

6. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у борби против тероризма

7. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

8. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

9. Предлог одлуке о давању сагласности на Финансијски план Комисије за хартије од вредности за 2021. годину

10. Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услугe зa 2019. годину, са Предлогом закључка Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

11. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије (СПС)

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.


Видео (11)

Уторак, 26. јануар 2021. | Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 26.01.2021. (I)

Уторак, 26. јануар 2021. | Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 26.01.2021. (II)

Уторак, 26. јануар 2021. | Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 26.01.2021. (III)

Уторак, 26. јануар 2021. | Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 26.01.2021.(IV)

Среда, 27. јануар 2021. | наставак Првог ванредног заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 27.01.2021. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 6


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2