18. јануар 2016. Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2016. години

18. јануар 2016. Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2016. години

Понедељак, 18. јануар 2016.

Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2016. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је, на захтев 192 народна посланика, Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2016. године, за понедељак, 18. јануар 2016. године, са почетком у 10 часова.


У захтеву за одржавање Првог ванредног заседања утврђен је дневни ред са 7 тачака и то:

1. Предлог закона о полицији;
2. Предлог закона о јавном реду и миру;
3. Предлог закона о јавном окупљању;
4. Предлог закона о оглашавању;
5. Предлог закона о информационој безбедности;
6. Предлог аутентичног тумачења одредаба члана 11. ст. 4, 5. и 6. Закона о електронским медијима и
7. Предлог аутентичног тумачења одредбе члана 2. став 2. Закона о ауторским и сродним правима.

Пре преласка на рад, Народна скупштина је, на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата пре истека времена на које је изабран, народном посланику Милану Кораћу, даном наступања смрти.

Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика Зорана Бабића да се обави заједнички начелни претрес о тачкама 1, 2. и 3. дневног реда седнице, заједнички начелни претрес о тачкама 4. и 5. дневног реда седнице и заједнички начелни претрес о тачкама 6. и 7. дневног реда седнице.

Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о тачкама 1. до 3. дневног реда седнице, односно о Предлогу закона о полицији, Предлогу закона о јавном реду и миру и Предлогу закона о јавном окупљању.

У име предлагача, предложене законе образложио је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић.

Председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, поздравио је у име народних посланика и у своје лично име, представника Београдског центра за безбедносну политику, који је пратио део седнице са галерије велике сале Народне скупштине.

До краја рада, Народна скупштина је обавила заједнички начелни претрес о тачкама 1. до 3. дневног реда седнице, односно о Предлогу закона о полицији, Предлогу закона о јавном реду и миру и Предлогу закона о јавном окупљању.

Другог дана рада, 19. јануара, пре преласка на рад по дневном реду седнице председници, односно овлашћени представници посланичких група, народни посланици Елвира Kовач, Благоје Брадић, Риза Халими, Дубравка Филиповски, Муамер Бачевац, Јована Јовановић, Милетић Михајловић и Марко Атлагић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о тачкама 4. до 7. дневног реда седнице. У име предлагача, предложене законе образложио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Народна скупштина до краја рада закључила је заједнички начелни претрес о Предлогу закона о оглашавању, Предлогу закона о информационој безбедности, Предлогу аутентичног тумачења одредаба 11. ст. 4, 5. и 6. Закона о електронским медијима и Предлогу аутентичног тумачења одредбе члана 2. став 2. Закона о ауторском и сродним правима.

Трећег дана рада, 22. јануара 2016. године, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о полицији.

Председавајућa седници, председник Народне скупштине Маја Гојковић, поздравила је, у име народних посланика и у своје име, представнике Београдског центра за безбедносну политику, који су пратили део седнице са галерије велике сале.

У наставку рада, председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, поздравио је, у име народних посланика и у своје име, студенте мастер студија Факултета политичких наука Универзитета у Београду, који су пратили део седнице са галерије велике сале.

Четвртог дана рада, 25. јануара, Народна скупштина је водила и закључила претрес у појединостима о тачкама 2. и 3. дневног реда седнице, односно о Предлогу закона о јавном реду и миру и Предлогу закона о јавном окупљању.

Петог дана рада, 26. јануара, пре преласка на рад, председници, односно овлашћени представници посланичких група, народни посланици Сабина Дaздаревић, Олена Папуга, Александар Чотрић, Мирослав Маринковић, Константин Арсеновић и Душан Милисављевић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада Народна скупштина водила је и закључила претрес у појединостима о Предлогу закона о оглашавању и Предлогу закона о информационој безбедности, као и заједнички начелни претрес о Предлогу аутентичног тумачења одредаба члана 11. ст. 4, 5. и 6. Закона о електронским медијима и Предлогу аутентичног тумачења одредбе члана 2. став 2. Закона о ауторским и сродним правима.

Пошто је Народна скупштина обавила јединствени претрес у начелу и појединостима о свим тачкама дневног реда Првог ванредног заседања Народне скупштине у 2016. години, председавајући седници, потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић, одредио је уторак, 26. јануар 2016. године, са почетком у 13.30 часова, као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда седнице.

Дан за гласање

У Дану за гласање Народна скупштина усвојила је већином гласова народних посланика Предлог закона о полицији, Предлог закона о јавном реду и миру, Предлог закона о јавном окупљању, Предлог закона о оглашавању и Предлог закона о информационој безбедности.

Народна скупштина није усвојила Предлог аутентичног тумачења одредаба члана 11. ст. 4, 5. и 6. Закона о електронским медијима, као ни Предлог аутентичног тумачења одредбе члана 2. став 2. Закона о ауторским и сродним правима.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о полицији, у целини

2. Предлог закона о јавном реду и миру, у целини

3. Предлог закона о јавном окупљању, у целини

4. Предлог закона о оглашавању, у целини

5. Предлог закона о информационој безбедности, у целини

6. Предлог аутентичног тумачења одредаба члана 11. ст. 4, 5. и 6. Закона о електронским медијима

7. Предлог аутентичног тумачења одредбе члана 2. став 2. Закона о ауторским и сродним правима

У Дану за гласање Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председник Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2016. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја