25. јануар 2012. Потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе  из редова делегације Народне скупштине Наташа Вучковић на преподневном делу заседања ПССЕ

25. јануар 2012. Потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе из редова делегације Народне скупштине Наташа Вучковић на преподневном делу заседања ПССЕ

Среда, 25. јануар 2012.

ПССЕ усвојила Резолуцију о поштовању дужности и обавеза Србије

Данас, у среду, 25. јануара Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је резолуцију 12813 о Поштовању дужности и обавеза Србије коју су предложили известиоци Мониторинг комитета ПССЕ Давит Харутинијан и Индрек Сар.


У Резолуцији се Србији честита на значајном напретку и констатује испуњавање великог броја обавеза и дужности, пре свега у области регионалне сарадње и сарадње са МКТЈ.

„Србија је остварила резултате за сваку похвалу у процесу реформи изборног законодавства, правосуђа, децентрализације, заштите мањинских права и оснивања и јачања независних регулаторних тела“, констатовано је у усвојеној резолуцији.

Скупштина је усвојила предлог да настави са мониторинг процедуром Србије и упутила охрабрење Скупштини Србије и Влади да након парламентарних избора остваре даљи напредак.

У дискусији поводом извештаја о Србији учествовли су чланови делегације Србије Наташа Вучковић, Милош Алигрудић и Елвира Ковач.

Наташа Вучковић је истакла да Резолуција препознаје напредак остварен у унапређењу рада Народне скупштине и њене надзорне функције, као и статуса и улоге народних посланика.

Милош Алигрудић је оценио резолуцију контрадикторном јер поред оправданих садржи и неоправдане критике, као и похвале Србије у областима, где према његовом мишљењу, нису постигнути значајнији резултати.

Заменик члана делегације Елвира Ковач је похвалила доношење Закона о Националним саветима националних мањина и заложила се за усвајање Закона о финансирању АП Војводина као и за већу процентуалну заступљеност представника мањина у државним органима.

У преподневном делу заседања Парламентарна скупштина је расправљала о ситуациији о Белорусији. Седницом је председавала новоизабрана потпредседница ПССЕ из редова делегације Народне скупштине Наташа Вучковић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2