19. фебруар 2020. Осми састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

19. фебруар 2020. Осми састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Среда, 19. фебруар 2020.

Осми састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Финансирање енергетске транзиције у Републици Србији је тема која је размотрена на седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и на Осмом састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије, који су одржани заједно 19. фебруара.


Председница Парламентарног форума др Александра Томић истакла је да је енергетска транзиција у Србији део енергетске транзиције у целој Европи и да се спроводи по моделу Немачке, која предњачи у том дуготрајном процесу. Битна је промена свести грађана Србије о појму енергије и њеном значају за очување животне средине, навела је Томић и додала да се енергетска ефикасност треба посматрати као нови енергетски извор. Она је указала и да су овај Парламентарни форум и Народна скупштина допринели да се ове значајне теме отворе у друштву.

Представница Амбасаде СР Немачке у Србији Ан-Кристин Пиплица указала је да је енергетска транзиција најважнија политичка, привредна и друштвена тема у Немачкој, Србији и широм света. Немачка, као индустријска земља, усвојила је климатски пакет којим је предвиђено да до 2038. године потпуно престане са коришћењем угља, а да ће 2050. бити већ климатски неутрална, навела је она. Пиплица је истакла и да сада 40 одсто струје Немачка покрива из обновљивих извора енергије – ветра и сунца, и додала да су на тај начин настала и нова тржишта са новим радним местима и одрживим технологијама. За транзицију на обновљиве изворе енергије и очување животне средине неопходне су структурне промене и политичка подршка, али је и сваки појединачни грађанин обавезан да пружи свој допринос, истакла је она.

Директор Фондација Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору Норберт Бекман-Диркес је указао да се кроз пројекте ова Фондација бави очувањем квалитета живота и конкретним политикама, како би се дошло до промене свести и промене свакодневних навика људи.

Директор Фондације Хајнрих Бел Симон Илзе навео је да је енергетска транзиција у правцу декарбонизације и употребе обновљивих извора енергије надстраначка и интердисциплинарна и указао на значајну улогу парламента за доношење закона који подстичу употребу обновљивих извора енергије.

Чланови Одбора и Парламентарног форума, као и остали учесници размотрили су прописе и финансијске механизме потребне за енергетску транзицију. Међународна експерткиња Соња Ристеска из Агора Енергивенде представила је Студију о управљању ризиком, у којој је назначила механизме за привлачење више инвестиција у употребу обновљивих извора енергије (сунце и ветар) у Србији и осталим земљама југоисточне Европе. Битно је да се спозна економски потенцијал и инструменти практичних политика за енергетску транзицију, навела је. Искуства и добре праксе представили су чланица Европског парламента испред Посланичке групе Зелени Виола фон Крамон-Таубдел и представник Савезног удружења немачке индустрије др Еберхард Фон Ротенберг.

Овом приликом разговарало се и о Извештају о напретку Републике Србије у енергетици у 2019. години, који је образложио директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач. У расправи, коју је модерирала председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, учествовала је државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић и председник Савета Агенције за енергетику Републике Србије Дејан Поповић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2