17. мај 2018. Пети састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

17. мај 2018. Пети састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Четвртак, 17. мај 2018.

Пети састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Чланови Парламентарног форума за енергетску политику Србије, одржали су састанак 17. маја, на коме су размотрили усклађивање политика када је у питању енергетика и климатске промене.


Председница овог Парламентарног форума др Александра Томић, представила је учесницима састанка закључке са одржаног Четвртог Берлинског дијалога о енергетској транзицији, на тему „У правцу глобалне енергетске транзиције“. Она је истакла да је енергетска транзиција ка одрживим изворима енергије најважнији глобални изазов, који захтева и глобално решавање, кроз међународни дијалог и сарадњу. Енергетска дипломатија и транзиција утичу на глобални поредак, навела је Томић и нагласила значај транзиције на обновљиве изворе енергије.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт истакла је да постоји само једна, најбоља енергетска политика, а то је политика енергетске ефикасности. Неопходно је штедети енергију и живети са свешћу да је енергија ограничен ресурс, нагласила је Соња Лихт и истакла да је развијен јавни дијалог о одрживом коришћењу енергије у Југоисточној Европи.

Регионална менаџерка пројекта Немачке развојне агенције (ГИЗ), Фонда за енергетску ефикасност у Југоисточној Европи Јасна Секуловић у свом обраћању је истакла да пред целим светом стоје изазови који се тичу климатских промена. Она је нагласила да је неопходан услов за транзицију енергетског сектора политичка воља и управо парламенти и парламентарци могу бити генератор те политичке воље, нагласила је она.

Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, говорила је о употреби биомасе у енергетске сврхе, кроз представљање партнерских пројеката Србије и Немачке.

Заменик директора Секретаријата Енергетске заједнице Дирк Бушле говорио је о процесу „декарбонизације“, односно транзиције од коришћења угља ка обновљивим изворима енергије.

Учесницима састанка је закључке са састанка Парламентарног пленума Eнергетске заједнице представила чланица Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Р. Петровић.

Програмски директор РЕС Фондације Александар Мацура осврнуо се на питање енергетског сиромаштва и енергетске транзиције, имајући у виду да је то тема која дотиче сва домаћинства у Србији.


Видео (1)

Четвртак, 17. мај 2018. | Пети састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 17.05.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја