24. мај 2023. Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Марко Атлагић на обележавању 75. годишњице Друштва математичара Србије

24. мај 2023. Председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Марко Атлагић на обележавању 75. годишњице Друштва математичара Србије

Среда, 24. мај 2023.

Проф. др Атлагић на Свечаној академији поводом 75 година постојања Друштва математичара Србије

Друштво математичара Србије обележило је данас 75 година свог постојања и рада Свечаном академијом уприличеној у Народној скуштини.


У име председника Народне скупштине, на свечаности се обратио председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Марко Атлагић, који је, честитајући јубилеј, поручио да Друштво математичара Србије већ 75 година на најбољи могући начин користи своје активности у области математике и рачунарства, како би унапредило наставу математике и науке и њихову популаризацију. Посебно важно је и то што је Друштво математичара Србије, у овој јубиларној години, добитник два важна државна одликовања - златне медаље за изузетне резултате у систему васпитања и образовања и науке и Светосавске награде Министарства просвете, навео је Атлагић.

Он је истакао да Република Србија посебно придаје пажњу науци и информационим технологијама, чему сведочи чињеница да је Србија данас 11 земља на савету која има програме из области вештачке интелигенције и једина земља на свету која има нове програме у припреми. Такође, Србија има и Институт за вештачку интелигенцију, а недавно је отворен и Развојни истраживачки институт за информационе технологије, чиме је показала да може да буде део европског центра изврсности у области која је важна за будући развој, а то је дигитална пољопривреда, истакао је проф. др Атлагић.

„Наши млади математичари већ годинама освајају престижна места на разним такмичењима у свету и зато они и њихови професори представљају понос и снагу Србије. Они ће засигурно обликовати нашу будућност управо онако као наш, а светски Никола Тесла, који је обликовао нашу будућност, коју данас живимо“, закључио је Атлагић.

Он је младим математичарима поручио да се угледају на Николу Теслу који је добро знао да једног истраживача и научника, поред врхунских истраживања и научних достигнућа, чини великим ако има моралне, родoљубиве и патриотске вредности.

„Зато ћу завршити обраћање његовим речима које је изрекао 1892. године обраћајући се студентима у Београду – Ја сам као што знате и видите и чујете остао Србин и преко мора, јер се истраживањима бавим. То треба да будете и ви и да својим радом подижете славу српства у свету“.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја