Уторак, 16. октобар 2007.

Одбор за петиције немачког Бундестага у посети Одбору за представке и предлоге

Чланови Одбора за представке и предлоге Народне скупштине Републике Србије састали су се данас у Београду са делегацијом Одбора за петиције немачког Бундестага.Чланови Одбора за представке и предлоге Народне скупштине Републике Србије састали су се данас у Београду са делегацијом Одбора за петиције немачког Бундестага.

Делегацију немачког Бундестага, коју предводи Бауман Гинтер (Bauman Günter) – CDU, а коју чине Хагеман Клаус (Hagemann Klaus) – SPD, Јенс Акерман (Jens Ackermann) – FDP, Јосеф Филип Винклер (Josef Philip Winkler) – Савез 90/Зелени, Рене Браун (Rene Braun) из секретаријата Одбора за петиције и Сибил Пфаф (Sybille Pfaff) начелница правно-конзуларног одељења Амбасаде Републике Немачке у Београду, примили су народни посланици Слободан Аџић, заменик предесника Одбора за преставке и предлоге и чланови Одбора Љиљана Здравковић, Рајко Баралић и Иван Јовановић.

Чланови Одбора за представке и предлоге Народне скупштине представили су колегама из Немачке организацију и начин рада Одбора, истакавши да се преко 10.000 грађана Србије обратило Одбору у претходне четири године, а примљено је 3.795 писаних представки. Заменик председника Одбора Слободан Аџић истакао је да се најчешће притужбе грађана односе на рад правосудних органа, органа локалне самоуправе, а у последње време у порасту је број притужби на стамбену угроженост, захтеве за пружање помоћи при лечењу, набавци лекова, смештају избеглих и расељених лица. Чланови Одбора истакли су и велики значај институције посланичког питања којим се омогућава добијање одговора од надлежних органа извршне власти на питања грађана.

Чланови Одбора за петиције немачког Бундестага упознали су чланове Одбора за представке Народне скупштине са резултатима свог рада истакавши да се у највишем представничком телу у Немачкој поклања велики значај праву грађана на петицију. Скупштине свих шеснаест покрајина имају Одбор за петиције којима се грађани обраћају са најразличитијим захтевима за заштиту права. С обзиром да на савезном нивоу Република Немачка нема институцију заштитника грађана, Одбор за петиције је надлежан и за решавање по овим питањима.

Немачки и српски парламентарци разменили су искуства о начину решавања захтева грађана, јавности рада Одбора, закључцима и препорукама које Одбори упућују извршној власти, као и раду на подизању свести грађана о могућности притужбе највишем законодавном телу. Парламентарци су се сложили и да национални парламенти јесу место где грађани треба да затраже помоћ, као и да постојање овакве врсте Одбора јача поверење грађана у институције система и доприноси демократизацији друштва.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1