22. јун 2023. Учесници састанка

22. јун 2023. Учесници састанка

Четвртак, 22. јун 2023.

Одбор за дијаспору и Србе у региону спреман за интензивну сарадњу са Удружењем избеглих и расељених у Републици Српској и делу Федерације БиХ

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић одржао је, у Дому Народне скупштине, састанак са члановима Удружења избеглих, расељених и досељених лица "Завичај".


Вујадиновић је гостима пожелео добродошлицу уз нагласак на чињеницу да су Срби други по реду народ у Европи по броју стaновника који живе ван матице и да је зато неизмерно важно улагати посебан труд и напор како би сви грађани Србије били збринути. Томе се, како је навео, посебно посвећује пажња последњих година, када је подршка од некада само деклaративне, кроз политику председника Републике Александра Вучића постала конретна, како према организацијама, тако и према појединцу.

„Данас не постоји ни једно место у Србији у којем није изграђен бар један објекат. Сваки град има школу, обданиште, лекарску негу, то некада није било тако“, рекао је Вујадиновић.

Представници Удружења су говорили о изазовима са којима се као расељена лица сусрећу. Акценат је стављен на питање имовинских права, које се немилице крше у државама из којих су избегли, као и питање личне безбедности када се у њима појаве. Велики проблем који су истакли учесници оружаних сукоба на територији бивше Југославије је не признавање борачког статуса, те су указали на неопходност измена и допуна Законa о правима бораца, војих инвалида и цивилних инвалида рата. Представници Удружења нагласили су да подржавају званичну политику председника Републике и Владе и да су данашњим састанком то желели и званично да изразе.

Народна посланица Марина Рагуш изразила је задовољство досадашњом сарадњом са Удружењем која је, како каже резултирала низом значајних подухвата и сагласила се народном посланицом др Александром Томић да директни сусрети треба да буду учесталији, како би се дошло до још значајнијих резултата.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја