15. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић на конференцији Свет у 2021.

15. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић на конференцији Свет у 2021.

Уторак, 15. децембар 2020.

Дачић на конференцији Свет у 2021: Србија је спремно дочекала кризу изазвану пандемијом Covid 19

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се поздравним говором учесницима конференције Свет у 2021. где је истакао да пандемија вируса Корона мења свет који смо познавали до пре само годину дана, као и да, како ће изгледати свет идуће године и у годинама испред нас, зависи од одлука које будемо доносили данас.


Дачић је на уводом делу свог обраћања додао да на ову Конференцију гледа као на важну прилику да покушамо да обликујемо будућност, тако што ћемо најпре добро препознати шта нас је задесило у години на измаку и како смо се према тим изазовима поставили.

„Не можемо да бирамо када ће криза да наступи, али оно што можемо и што смо дужни да урадимо, је да будемо припремљени за њен долазак. Србија је спремно дочекала кризу, у сваком смислу – и када је реч о спремности нашег здравственог система да очува народно здравље, и у области економије, социјалне заштите и очувања животног стандарда, али и у погледу нормалног одвијања свих демократских политичких процеса. Временска дистанца од почетка пандемије па до данас, даје нам пуно право да то констатујемо”, казао је Дачић и додао да је то зато што је у претходном периоду постигнута економска стабилност и стални раст.

„Србија је у условима кризе успела не само да очува радна места и несметане привредне токове, већ је наставила да привлачи инвестиције и да развија своје стратешке инфраструктурне пројекте. Ово не би било могуће без ванредног ангажовања целог нашег система, почев од председника Републике, Владе, парламента, па до локалних самоуправа. А нарочито не би било могуће без огромне одговорности и солидарности наших грађана, који су се у време кризе посветили једни другима, и у огромној већини стали иза мера и препорука које су долазиле од државе”, истакао је овом приликом председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је сигуран да већ сада можемо да сумирамо да су се Србија и њени грађани изборили са највећом кризом свог времена, на начин који ће им служити на част и понос пред будућим генерацијама.

„Пошто ни у кризној 2020. години нисмо одустали од наших амбициозних развојних планова и стратегија, то свакако нећемо урадити ни у години која је пред нама и за коју с правом очекујемо да ће бити неупоредиво стабилнија и предвидива. Имамо много разлога да будемо оптимисти. Пре свега, очекујемо нормализацију здравствених прилика, с обзиром на доступност вакцина против Ковида-19, на чијој набавци наши државни органи интензивно раде. Испуњавањем овог незаобилазног предуслова, отварају нам се врата за потпуну консолидацију наших економских прилика и наставак раста. Оваква очекивања су реална зато што је у периоду кризе Србија на самом европском врху када је реч о очувању раста и других позитивних економских параметара, што је констатовала и Европска комисија. То је замајац и за наставак привлачења директних страних инвестиција, по чему смо већ годинама убедљиви рекордер у овом делу Европе”, рекао је Дачић.

Он је додао, да са становишта реформи, Србија је више него спремна да настави своје приступне преговоре са Европском унијом, што је и даље наш спољнополитички приоритет.

„Очекујем од вас и од ове конференције да понудите добре савете, креативне идеје и добру намеру, како бисмо сви заједно у наредној години могли да се похвалимо новим успесима и напретком Србије”, истакао је овом приликом Ивица Дачић.

Говор председника Народне скупштине Ивице Дачића вам преносимо у целости:

„Господине председниче,

Поштовани чланови владе,

Ваше екселенције,

Уважени учесници конференције,

желим вам добродошлицу у Народну скупштину, која је и ове године домаћин ове значајне конференције, на којој ћемо, надам се, дати бар неке одговоре на бројна питања која су ове године отворена у економском, политичком и културном животу Србије, Европе и света.

Иза нас је по много чему јединствена година у новијој историји, она је обележена изазовима са којима се ни наша земља, али ни савремена цивилизација нису суочиле у овој генерацији. Пандемија вируса Корона мења свет који смо познавали до пре само годину дана, и у тој промени учествујемо сви. Како ће све изгледати идуће године и у годинама испред нас, зависи од одлука које будемо доносили данас. И зато на ову нашу конференцију гледам као на важну прилику да покушамо да обликујемо будућност, тако што ћемо најпре добро препознати шта нас је задесило у години на измаку и како смо се према тим изазовима поставили.

Пре нешто мање од годину дана, крајем фебруара, боравио сам у својству министра спољних послова Србије у званичној посети Кини и разговарао са њеним највишим званичницима. Иако је Кина већ тада била погођена епидемијом Ковида-19, а у њој су владале оштре мере карантина, нико није могао да процени којом брзином и интензитетом ће се вирус ширити светом и какве ће последице да изазове. Сама чињеница да сте и тада могли да путујете по свету ради важних државних посета, говори о томе да смо пре само девет месеци живели у уверењу да наша свакодневица ипак неће бити промењена у великој мери.

Не можемо да бирамо када ће криза да наступи, али оно што можемо и што смо дужни да урадимо, је да будемо припремљени за њен долазак. Србија је спремно дочекала кризу, у сваком смислу – и када је реч о спремности нашег здравственог система да очува народно здравље, и у области економије, социјалне заштите и очувања животног стандарда, али и у погледу нормалног одвијања свих демократских политичких процеса. Временска дистанца од почетка пандемије па до данас, даје нам пуно право да то констатујемо.

Зато што је у претходном периоду постигла економску стабилност и стални раст, Србија је у условима кризе успела не само да очува радна места и несметане привредне токове, већ је наставила да привлачи инвестиције и да развија своје стратешке инфраструктурне пројекте. Ово не би било могуће без ванредног ангажовања целог нашег система, почев од председника Републике, Владе, парламента, па до локалних самоуправа. А нарочито не би било могуће без огромне одговорности и солидарности наших грађана, који су се у време кризе посветили једни другима, и у огромној већини стали иза мера и препорука које су долазиле од државе. Како год да се ствари буду развијале у времену пред нама, а убеђен сам да идемо ка заласку и гашењу кризе, сигуран сам да већ сада можемо да сумирамо да су се Србија и њени грађани изборили са највећом кризом свог времена. На начин који ће им служити на част и понос пред будућим генерацијама.
Као што вам је познато, ванредне околности јесу на тренутак уздрмале, али нису пореметиле ни наш демократски, политички живот, а најбољи доказ је то што смо успели да организујемо и спроведемо редовне парламентарне и локалне изборе по пуним демократским стандардима. Србија је овог јуна била међу првим европским државама које су упркос кризи и ванредним околностима спровеле изборе, а то је после нас, сигуран сам и уз нека наша искуства, урађено и у неколико других европских земаља. Конституисањем Народне скупштине, а потом Владе и доношењем других важних одлука, нисмо допустили да екстремне друштвене околности омету демократски политички живот и његов развој. Подсећам вас да смо пре неколико дана, овде у парламенту, у редовном року и процедури усвојили и буџет за наредну годину, што је још један доказ стабилности и виталности целог нашег система у време кризе.

Даме и господо,

пошто ни у кризној 2020. години нисмо одустали од наших амбициозних развојних планова и стратегија, то свакако нећемо урадити ни у години која је пред нама и за коју с правом очекујемо да ће бити неупоредиво стабилнија и предвидива. Имамо много разлога да будемо оптимисти. Пре свега, очекујемо нормализацију здравствених прилика, с обзиром на доступност вакцина против Ковида-19, на чијој набавци наши државни органи интензивно раде. Испуњавањем овог незаобилазног предуслова, отварају нам се врата за потпуну консолидацију наших економских прилика и наставак раста. Оваква очекивања су реална зато што је у периоду кризе Србија на самом европском врху када је реч о очувању раста и других позитивних економских параметара, што је констатовала и Европска комисија. То је замајац и за наставак привлачења директних страних инвестиција, по чему смо већ годинама убедвљиви рекордер у овом делу Европе. Са становишта реформи, Србија је више него спремна да настави своје приступне преговоре са Европском унијом, што је и даље наш спољнополитички приоритет. Период после кризе дочекујемо спремни, па чак и са нестрпљењем како бисмо испољили све своје друштвене и економске потенцијале у пуној мери. Очекујем од вас и од ове конференције да понудите добре савете, креативне идеје и добру намеру, како бисмо сви заједно у наредној години могли да се похвалимо новим успесима и напретком Србије.

Још једном – уз захвалност организаторима што наставља ову лепу традицију, желим Вам добродошлицу и успешан рад ове конференције!

Хвала!”


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 15. децембар 2020. | обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на конференцији Свет у 2021. години 15.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3