17. март 2016. Обраћање принца Чарлса на свечаном пријему у Народној скупштини

17. март 2016. Обраћање принца Чарлса на свечаном пријему у Народној скупштини

Петак, 18. март 2016.

Принц Чарлс обратио се на свечаном пријему у Народној скупштини

Његово Краљевско Височанство принц од Велса Чарлс и војвоткиња од Корнвола Камила, присуствовали су пријему у Дому Народне скупштине који је у њихову част, у сарадњи са амбасадом Велике Британије, приредила председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић.


Након свечаног дочека, председница Гојковић и принчевски пар обавили су кратак разговор у салону кнеза Павла, након чега се принц Чарлс обратио многобројним званицама међу којим су били министри Владе, представници парламентарних странака, дипломатског кора, цркви, културног и јавног живота.

Принц Чарлс је своје обраћање, које је било једино током посете региону, започео на српском језику речима: „Даме и господо, велико ми је задовољство да сам данас овде“.

Он је приметио да је у земљама региона остварен изузетан напредак и да су се после страшних догађаја у прошлости вратили стабилност и мир.

„Велика Британија је са вама док градите заједничку будућност. Мир и стабилност у овом региону значиће да сви ми на Балкану, Уједињеном Краљевству или било где можемо да уживамо безбеднију и напреднију будућност. Заједно можемо да направимо ту будућност“, поручио је британски престолонаследник.

Он је истакао да се нигде као на Балкану не осећа тежина историје, да земље региона не треба да је игноришу, али да не смеју да постану њени заробљеници, већ да треба да раде на помирењу и подсетио на случај моста у Мостару - његово рушење је било пример патње и бола, а његова обнова подвиг вештине и наде.

„Сада је окренута једна страница у региону. После страшних сукоба 90-их година мир и стабилност су се вратили. Потпуно разумемо проблеме са којима се суочавају ваше земље и могу да поздравим изузетан напредак који је начињен“, истакао је принц Чарлс.

Болни трагови историје морају да се прихвате, а начин да се превазиђу је дијалог, поручио је принц Чарлс и као пример навео мировни споразум из 1998. године којим је поправљен живот у Ирској.

„Дубоко се надам да ће земље Западног Балкана бити промењене на исти начин, вашом потрагом за трајним миром. Биће потребна храброст, коју сви морамо да пробамо да скупимо, колико год велики бол био“, рекао је принц Чарлс.

Он је нагласио да је за помирење потребна посвећеност свих од вођа држава и верских вођа до обичних људи, као и подршка пријатеља са свих страна, подсећајући на речи Иве Андрића да од свега што човек подигне за живота ништа није важније од мостова.

Принц је истакао и да је током посете региону постало јасно колико су историје региона и Уједињеног Краљевства повезане.

„Ову историју су обично изводили обични људи“, рекао је британски принц подсетивши на Флору Сендс, Фицроја Меклејна, чланове британске медицинске мисије у Београду током Првог светског рата.

Он је подсетио и да је владика Николај Велимировић 1916. године био први православни хришћанин који је држао проповед у катедрали Светог Павла и добио докторат на Кембриџу и навео да су и данас многи људи са Балкана добро познати у Британији, као на пример класични гитариста Милош Карадаглић.

„Ту је и један тенисер Новак Ђоковић који упорно одбија да преда шампионат у Вимблдону. Његова виртуозност на терену и људскост су инспирација свим младим људима широм света“, рекао је принц од Велса. Према његовој оцени односи између земаља региона и Уједињеног Краљевства цветају на сваком нивоу.

Након говора интониране су химне две земље, а посетом Народној скупштини принц Чарлс и војвоткиња Камила завршили су посету Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5