18. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

18. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

Петак, 18. децембар 2020.

Ивица Дачић поздравио одржавање Четвртe седницe Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић поздравио је све присутне на Четвртој седници Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије где је истакао да се никада до сада није десило да се у пленуму Народне скупштине Републике Србије расправља о Извештају ЕК о напретку Србије.


Дачић је у свом уводном обраћању рекао да неће учествовати у раду Одбора за европске интеграције, већ да је дошао само да поздрави све присутне са жељом да изрази задовољство што је постигнут договор на државном нивоу, у разговору са председником Србије, председницом Владе и министрима надлежним из ове области, да јавне расправе буду пракса у наредном периоду, а да ће предлагачи одговарајућих закључака бити Одбор за европске интеграције, тачније, народни посланици који су чланови поменутог Одбора.

„Седница ће бити одржана 28. децембра 2020. године и мислим да ћемо тиме значајно допринети да процес придруживања ЕУ има општи друштвени карактер. Опредељење Србије за чланство у Европској унији је несумњиво, то је стратешки циљ и главни спољнополитички приоритет Владе и сходно томе треба пажљиво примити к знању Извештај надлежних институција ЕУ, не само ЕК већ и других извештаја о којима ћемо расправљати”, рекао је овом приликом Ивица Дачић.

Дачић је додао и да је опредељење да овај сазив Парламента усваја све законе у редовном поступку, а само у изузетним ситуацијама по хитној процедури. У том смислу, Дачић је рекао да је важно што ће по први пут од када се објављује Извештај ЕK о напретку Србије, бити представљен посланицима на седници, на којој ће бити прилика за отворену дискусију, а потом и за усвајање закључака, најавио је Дачић и додао да ће Народна скупштина организовати јавна слушања.

„Сазвао сам за 26. децембар Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије која ће бити посвећена разматрању Извештаја о раду независних институција, односно Заштитника грађана, Извештају о спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о заштити података, као и Редованом годишњем извештају за 2019. годину, који је поднео Повереник за заштиту равноправности и Извештају о раду Државне ревизорске институције”, казао је Дачић и додао да се договорио да, у уторак, обави телефонски разговор са председником спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером како би разменили мишљења о другој фаза Међустраначког дијалога, који је договорен са претходном председницом парламента Мајом Гојковић.


Видео (1)

Петак, 18. децембар 2020. | обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на Четвртој седници Одбора за европске интеграције 18.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја