Четвртак, 29. јул 2021.

Трећа седницa Пододбора за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести COVID-19

На седници Подобора за за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести COVID-19, одржане 29. јула 2021. године, чланови Пододбора су разговарали о актуелној епидемиолошкој ситуацији поводом регистрованих нових сојева корона вируса и ефективности доступних вакцина на нове сојеве.


Члановима Пододбора обратила се испред Медицинског факултета у Београду вирусолог др Александра Кнежевић, која је говорила о појави нових сојева. Истакла је да је крајем јуна ове године, доказано присуство делта, односно индијског соја. Др Кнежевић је навела да су од почетка пандемије, анализирани геноми вируса и да је утврђено да се вирус мењао, односно мутирао на одговарајући начин. У вези са тим, дефинисани су критеријуми сојева, који се односе на учесталост преношења, утицај на клиничку слику, утицај на терапију и утицај на вакцинацију. На основу ова четири критеријума, сојеви су подељени на забрињавајуће сојеве, на сојеве од интереса и сојеве са одговарајућим последицама. У оквиру прве групе забрињавајућих сојева, постоје четири врсте сојева: алфа, бета, гама и делта сој. Др Кнежевић је говорила о делта соју који производи више вируса у односу на алфа, односно британски сој. Како је навела, делта сој је специфичан јер поседује групу мутација на с - протеину који се везује за наше ћелије. Олакашано му је везивање и појачано преношење, долази до значајно веће производње вируса у односу на британски сој, што даље олакшава преношење, о чему говоре и студије да се 50 до 60 одсто више преноси од британског соја.

Испред Института за јавно здравље Батут говорили су епидемиолог др Владан Шапоњић и директорка Института др Верица Јовановић. Они су говорили о ефективности све четири доступне врсте вакцина на различите сојеве корона вируса. Истакли су да је на територији Републике Србије утрошено око 5.600.000 доза вакцина, а вакцинисано је око 2.900.000 људи првом дозом, што чини око 49,7 одсто обухвата циљне популације. Др Верица Јовановић је навела да се ефекат постизања што већег обухвата популације смањује током времена и да је задатак целог друштва да мотивише грађане на вакцинацију. Говорећи о примању треће дозе вакцине, она је навела да ће првобитно најосетљивији део популације бити обухваћен трећом дозом.

Др Владан Шапоњић је говорио о изузетно малом проценту заражавања корона вирусом након примљене обе дозе вакцина. Навео је да је неопходно поново покренути кампању за вакцинацију, и омогућити привилегије, односно рестрикције у односу на вакцинацију.

Председница Пододбора др Драгана Баришић говорила је о значају одржавања седница ван седишта Одбора за здравље и породицу, на тему борбе против корона вируса и значају вакцинације, јер се на тај начин подиже свест грађана у локалним срединама.

У том смислу, председник Одбора за здравље и породицу др сци. мед Дарко Лакетић је указао на добар пример подизања процента вакцинације грађана са девет на преко 30 одсто у општини Мерошина, након одржавања седнице Одбора у Мерошини.

Током дискусије, чланови Пододбора Рајка Матовић, Драгана Бранковић Минчић, проф. др Александра Павловић Марковић и др сци. мед Дарко Лакетић, детаљније су се информисали о вакцинисању посебних категорија становништва, као што су здравствени и просветни радници и студенти.


Видео (1)

Четвртак, 29. јул 2021. | Трећа седница Пододбора за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести COVID-19 29.07.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја