16. јун 2022. Председник Народне скупштине и министар спољних послова Републике Турске

16. јун 2022. Председник Народне скупштине и министар спољних послова Републике Турске

Четвртак, 16. јун 2022.

Дачић одржао састанак са министром спољних послова Републике Турске Чавушоглуом

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сусрео се данас са министром спољних послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом, који борави у билатералној посети Београду.


За односе између Србије и Турске, председник Народне скупштине је рекао да су традиционално пријатељски, истичући да се билатерална сарадња налази на веома високом нивоу и реализује на готово свим пољима, о чему сведочи и чињеница да је ово четврти сусрет са министром Чавушоглуом у последњих годину дана.

Укупну међупарламентарну сарадњу у претходном периоду председник Скупштине оценио је као веома добру, пријатељску, континуирану, те напоменуо да је својом устаљеном динамиком пратила тренд општих билатералних односа.

Председник Скупштине Дачић рекао је да добре политичке односе прате и развијени економски односи, што је посебно важно у тренутној ситуацији, када је пољуљано глобално енергетско и економско тржиште. Дачић је такође истакао да је Република Србија значајним променама инвестиционог оквира допринела стварању повољнијег пословног окружења за компаније које имају намеру да реализују улагања на територији Србије. „Заинтересовани смо за унапређење сарадње у сфери привлачења турских инвестиција кроз обезбеђивање дугорочне подршке турским инвеститорима у спровођењу њихових пословних намера, како у поступку реализације инвестиционих пројеката, тако и у заштити стечених права инвеститора, а имајући у виду стабилно пословно окружење и привлачни инвестициони амбијент“, подвукао је Дачић.

Министар Чавушоглу је изразио задовољство због сусрета са својим дугогодишњим колегом, са којим је имао прилике да сарађује као министар спољних и раније као посланик у Парламентарној скупштини Савета Европе. Исткао је да нас историја наших односа обавезује да наставимо заједнички рад на јачању свеукупних односа и подршци миру и стабилности у региону.

Министар спољних послова Турске Чавушоглу такође је рекао да оба народа имају велике користи од успешне реализације споразума, о чему сведочи и недавна одлука да се за међусобна путовања користе само личне карте, што ће додатно подстаћи пословне и туристичке посете у оба правца. Увођењем редовних летова из Београда до Анкаре, као и из Ниша и Краљева до Истанбула крајем 2021. значајно се оснажила повезаност две државе.

Саговорници су такође разменили мишљења о политичкој ситуацији у Европи и региону.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2