16. септембар 2011. Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић отворила је Јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини у Дому Народне скупштине

16. септембар 2011. Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић отворила је Јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини у Дому Народне скупштине

Петак, 16. септембар 2011.

Јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић отворила је Јавно слушање о Предлогу закона о јавној својини, које су организовали Одбор за финансије и Одбор за европске интеграције Народне скупштине.


Обраћање председнице Нaродне скупштине проф. др Славице Ђукић Дејановић

 

Господине потпредседниче Владе,

Колеге народни посланици,

Драги пријатељи,

 

 

Хвала вам што смо се у оваквом броју окупили данас, у Дому Народне скупштине, да на јавном слушању о Предлогу закона о јавној својини, које организују скупштински одбори за европске интеграције и финансије, још једном – а пре него то учине посланици у пленарној сали - заједно анализирамо решења која овај закон доноси, којим први пут посебно регулишемо институт јавне својине.

 

Сваки закон и сваки акт који доноси Народна скупштина, као највише представничко и законодавно тело, уређује друштвени живот, и дужност НСРС је да приликом регулисања конкретних друштвених односа увек има у виду усавршавање целовитог уставно-правног система, водећи пре свега рачуна о интересима својих грађана.

 

Овим законом, о чијем предлогу ћемо данас чути и ставове стручне јавности, а о коме ћемо убрзо расправљати, као и о Предлогу закона о враћању одузете имовине и обештећењу бићемо још један корак ближе Европској унији. Решења која нуди Предлог закона о јавној својини усклађена су и са Европском повељом о локалној самоуправи коју је Република Србија ратификовала.

 

Јавна својина као нови облик својине који је Уставом уведен у наш правни систем је, како то предлог закона предвиђа, својина државе, аутономне покрајине и јединицe локалне самоуправе.

 

Посебно је значајно да се, уређењем области јавне својине, врши и пренос својине на одређеној имовини Републике Србије у својину аутономне покрајине и јединицe локалне самоуправе. С обзиром на то да у досадашњем правном систему ови субјекти нису имали право својине, са пуно оптимизма очекујем да ће пренос својине допринети и унапредити њихов развој.

 

Будући носиоци права својине не стичу само право управљања, већ и велику одговорност и обавезу да својином управљају на најцелисходнији начин у складу са позитивним прописима.

 

Организовањем овог јавног слушања пружа нам се прилика да изношењем стручних мишљења и компетентних сугестија, допринесемо садржајној расправи коју ћемо водити на пленарној седници.

 

Доношењем закона ми не завршавамо посао. Спровођење закона, односно његова примена, пре свега кроз доношење подзаконских аката, затим прерасподеле одређених буџетских средстава, захтеваће значајан временски период и активност свих субјеката на које се закон односи.

 

Уверена да ћемо се у догледно време поново састати на јавном слушању о примени закона и тада констатовати да смо, захваљујући коментарима и сугестијама свих вас, уважене колеге, уредили примену права својине, извршили ваљан пренос државне својине и обезбедили ефикасније функционисање општине, града, покрајине и државе – и да је и рад Владе и рад посланика, али и свих нас данас, имао за резултат директно остварење онога што је интерес наших грађана – предлажем да отпочнемо са радом јавног слушања и да нам свима пожелим успешан рад.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1