20.10.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић на јавном слушању „Здравствена заштита адолесцената – у светлу нових законских одредби“

20.10.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић на јавном слушању „Здравствена заштита адолесцената – у светлу нових законских одредби“

Четвртак, 20. октобар 2011.

Јавно слушање на тему „Здравствена заштита адолесцената – у светлу нових законских одредби“

Задатак свих нас са различитих аспеката је да разумемо значај укључивања адолесцената у процесе и доношење одлука које се тичу њиховог здравља, да изградимо однос поверења између младог пацијента или пацијенткиње, да очувамо и поштујемо њихово право на приватност, што представља камен темељац стварања одговорне, здраве особе, рекла је Славица Ђукић Дејановић.


Председница Народне скупштине Републике Србије и председавајућа Радној групи за права детета проф. др Славица Ђукић Дејановић отворила је јавно слушање на тему „Здравствена заштита адолесцената – у светлу нових законских одредби“.

 

Адолесценција је период између младости и зрелог доба у ком се стиче лични, сексуални и професионални идентитет. То је период у ком млади одрастају и кроз кризе, па су им стручњаци и модели за идентификацију изузетно значајни. Достизање здравља адолесцената је сложен, динамичан процес у коме се одговорност за успешан исход распоређује на политику државе у овој области, као и на појединце, породицу, образовне и социјалне институције. Како је наведено у Националном програму здравствене заштите жена, деце и омладине – „брига се остварује сарадњом сектора здравља, образовања и социјалне заштите“, навела је Славица Ђукић Дејановић.

 

У Србији је од 2002. године учињен и велики напредак управо у тој интеграцији националног система бриге о деци и младима и њиховом здрављу, као и заштите права младих. Утрт је пут неким конкретним решењима. Унапређена је национална политика у коју су уграђени бројни међународни и национални документи из ове области, донете су значајне стратегије, програми и планови, организоване су акције за здравље деце и адолесцената.

 

Промовисана је мултисекторска сарадња и унапређене су активности, нарочито на локалном нивоу. Оснажена је улога здравствених система доношењем низа стратешких докумената. Створени су услови за испољавање знања и вештина за позитивну интеракцију са децом и адолесцентима и њиховим породицама, као и посебну сензитивност за вулнерабилне и високовулнерабилне адолесценте са ризичним понашањем. Омогућени су услови за препознавање права адолесцената и младих у здравственом систему, као и права пацијента. Ђукић Дејановић је навела да се, пре свега, мисли на поверљивост и приватност у здравственом систему, али и на право адолесцената и младих да се чују и да у складу са својим развојним капацитетима учествују у процесу одлучивања везаног за њихов живот и здравље.

 

Учесницима Јавног слушања, које је одржано у организацији Радне групе за права детета, обратио се и министар здравља проф. др Зоран Станковић, државни секретар у Министарству здравља др Елизабет Пауновић, као и представници УНИЦЕФ-а, здравствених радника Србије, невладиних и међународних организација.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2