9. март 2021. Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

9. март 2021. Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Уторак, 9. март 2021.

Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сазвао је Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години, за уторак, 9. фебруар 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Пре усвајања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Самир Тандир, Мирсад Хоџић, Сања Јефић Бранковић, Ђорђе Милићевић и Александар Марковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

За ову седницу усвојен је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о потврђивању Конвенције о трговини житарицама, 1995, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Државе Палестине у области безбедносне сарадње, који је поднела Влада;
  3. Предлог одлуке о избору председника, заменика председника и чланова Управног одбора Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, који је поднела Влада;
  4. Предлог кандидата за избор чланова Већа Агенције за спречавање корупције, који је поднела министар правде и
  5. Извештај о раду Агенције за енергетику Републике Србије за 2019. годину са предлогом Закључка Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.
Предлоге закона, у име предлагача, образложио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Народна скупштина усвојила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички јединствени претрес о тачкама 1. и 2. и заједнички јединствени претрес о тачкама 3. и 4. дневног реда седнице.

Народна скупштина започела је заједнички јединствени претрес о тачкама 1. и 2. дневног реда седнице.

Током рада, потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач обавестила је народне посланике о пријему оставке народног посланика Жарка Мићина на функцију народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, поводом разматрања те оставке, који је утврдио да је подношењем оставке наступио случај из члана 88. став 1. тачка 2. Закона о избору народних посланика, у коме се подношење оставке наводи као један од разлога за престанак мандата народном посланику и предложио да Народна скупштина констатује престанак мандата том народном посланику. Сагласно Закону о избору народних посланика, извршиће се попуњавање упражњеног посланичког места у Народној скупштини.

До краја дана Народна скупштина закључила је заједнички јединствени претрес о тачкама 1. и 2. дневног реда седнице.

Другог дана рада, 10. марта, Народна скупштина започела је заједнички и јединствени претрес о Предлогу одлуке о избору председника, заменика председника и чланова Управног одбора Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, који је поднела Влада и о Предлогу кандидата за избор чланова Већа Агенције за спречавање корупције, који је поднела министар правде.

Народним посланицима тачке 3. и 4. дневног реда седнице, образложиле су Татјана Матић, министар трговине, туризма и телекомуникација и Маја Поповић, министар правде.

До краја дана, Народна скупштина обавила је заједнички и јединствени претрес о тачкама 3. и 4. дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 11. марта, пре почетка рада, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Милија Милетић, Загорка Алексић, Золтан Пек, Ђорђе Милићевић и Михаило Јокић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Након тога, Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије и Извештаја Одбора за административно – буџетска и мандатно –имунитетска питања и сходно члану 27. став 5. Закона о избору народних посланика, констатовала потврђивање мандата народној посланици Јелени Коцић, изабраној са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ, након чега је народна посланица положила заклетву.

У наставку рада, народни посланици су обавили расправу о Извештају о раду Агенције за енергетику Републике Србије за 2019. годину са Предлогом закључка Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

Извештај је представио директор и члан Савета Агенције за енергетику Дејан Поповић.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић одредио је четвртак, 11. март са почетком у 18.20 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Друге седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о потврђивању Конвенције о трговини житарицама, 1995 и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Државе Палестине у области безбедносне сарадње, које је поднела Влада.

Већином гласова народних посланика усвојен је и Предлог одлуке о избору председника, заменика председника и чланова Управног одбора Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге, који је поднела Влада. Председник Народне скупштине Ивица Дачић честитао им је на избору и пожелео успех у раду.

У Дану за гласање, Народна скупштина је, од 18 кандидата за чланове Већа Агенције за спречавање корупције, које је предложила министарка правде Маја Поповић, изабрала пет чланова Већа. Изабрани су Стево Бајић, Даница Маринковић, доц. др Милош Станковић, Биљана Павловић и Тамара Мишић. Председник Народне скупштине Ивица Дачић честитао им је на избору и пожелео успех у раду.

Народна скупштина усвојила је и Предлог закључка Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику поводом разматрања Извештаја о раду Агенције за енергетику Републике Србије за 2019. годину.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о потврђивању Конвенције о трговини житарицама, 1995

2. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Државе Палестине у области безбедносне сарадње

3. Предлог одлуке о избору председника, заменика председника и чланова Управног одбора Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге

4. Предлог кандидата за избор чланова Већа Агенције за спречавање корупције

5. Извештај о раду Агенције за енергетику Републике Србије за 2019. годину са предлогом Закључка Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и гласање о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Другу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.


Видео (13)

Уторак, 9. март 2021. | Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 09.03.2021.(I)

Уторак, 9. март 2021. | Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 09.03.2021.(II)

Уторак, 9. март 2021. | Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 09.03.2021.(III)

Уторак, 9. март 2021. | Друга седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 09.03.2021.(IV)

Среда, 10. март 2021. | наставак Друге седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 10.03.2021.(I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 8


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја