Среда, 12. септембар 2007.

Трећа седница Одбора за одбрану и безбедност

Одбор за одбрану и безбедност је на седници одржаној 12. септембра обавио расправу у начелу о предлозима закона о путним исправама и закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама које је поднела Влада Републике Србије.Одбор за одбрану и безбедност је на седници одржаној 12. септембра обавио расправу у начелу о предлозима закона о путним исправама и закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама које је поднела Влада Републике Србије.

Седници је председавао председник Одбора Ивица Дачић, а седници је у име овлашћеног предлагача присуствовао државни секретар Министарства унутрашњих послова Милорад Тодоровић.

Чланови Одбора су се сложили да се претрес у појединостима обави на наредној седници, по добијању мишљења Владе о амандманима које су народни посланици поднели на предлоге оба закона.

Државни секретар Тодоровић исткако је, представљајући Предлог закона о путним исправама, да се овим предлогом врши усклађивање са Уставом Републике Србије и европским стандардима, које треба испунити у области путних исправа ради лакшег путовања наших грађана у иностранство. Он је навео да је ово технички закон којим ћемо добити исправе са симболима Републике Србије. Новине које се уводе овим законом односе се на смањење броја листива у путној исправи, укидање колективних пасоша, издавање исправа у земљи и за дијаспору, преко дипломатско-конзуларних представништава. Образац путне исправе ствара претпоставке стављања Србије на белу шенгенску листу и у складу је са аутоматским очитавањем података.

У расправи, мишљење су издвојили чланови Одбора, народни посланици Наташа Јовановић, Јадранко Вуковић, Милорад Буха, Петар Јојић и Божидар Делић. Народни посланик Петар Јојић је затражио да му се достави од стране Министарства унутрашњих послова образац путне исправе на увид и списак међународних стандарда на које се Министарство позива.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова је образлажући Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама истакао да овај Предлог закона треба да побољша постојећи закон донет 2003. године, у циљу превенције изгреда на спортским манифестацијама, јер су до сада у примени постојећег закона уочене појаве нових противправних понашања и тешкоће у раду правосудних органа. И по овом Предлогу закона мишљење су издвојили чланови Одбора, народни посланици Јадранко Вуковић, Милорад Буха, Петар Јојић и Божидар Делић.

Након расправе Одбор је већином гласова присутних чланова прихватио предлоге закона о путним исправама и закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама у начелу и одредио за известиоца Одбора по овим предлозима народног посланика Ђорђа Мамулу.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1