Четвртак, 20. новембар 2008.

Шеста седница Одбора за европске интеграције

Чланови Одбора за европске интеграције, на седници одржаној 20. новембра, размотрили су предлоге законе о јавним набавкама и о измени Закона о путним исправама.Чланови Одбора за европске интеграције, на седници одржаној 20. новембра, размотрили су предлоге законе о јавним набавкама и о измени Закона о путним исправама. Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.

Предлог закона о јавним набавкама образложио је државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић, које је истакао да су решења у новом закону усклађена са стандардима Европске уније. Чланови Одбора су подржали Предлог овог закона.

У образложењу Предлога закона о измени Закона о путним исправама, представница Министарства унутрашњих послова Зорица Лончар Касалица истакла је да се њоме само продужава рок важења постојећих пасоша за још годину дана, односно до 31. децембра 2009. године.

Прихватајући ову измену Закона о путним исправама, чланови Одбора су указали да ће се споразум о визним олакшицама односити само на особе са новим путним исправама, односно са биометријским пасошима, и да је у интересу грађана да се стари пасоши што пре замене новим. С тим у вези, закључили су да је неопходна интензивнија кампања обавештавања грађана о важности замене старих пасоша новим.

У разговору о предстојећим активностима Одбора, истакнуто је да приоритет морају имати закони којима се наш правни систем усклађује са правом Европске уније, каи и да се о њима у Одбору води начелна расправа.

Поводом информације коју је Влада доставила Одбвору о степену припремљености ових закона, чланови Одбора су се посебно осврнули су се на замерке изнете у Извештају Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама. Предложили су да се о неким од значајнијих закона из тзв.европских приоритета организују јавна слушања, како би се промовисали стандарди који се њима успостављају.

Одбор је препоручио Радној групи за припрему новог пословника Народне скупштине да предложи да се закони везани за прикључење Србије Европској унији разматрају и усвајају по убрзаној процедури.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1