Уторак, 13. новембар 2007.

Трећа седница Одбора за трговину и туризам

Одбор за трговину и туризам одржао је Трећу седницу 13. новембра на којој су чланови Oдбора разматрали независност рада Комисије за заштиту конкуренције.Одбор за трговину и туризам одржао је Трећу седницу 13. новембра на којој су чланови Oдбора разматрали независност рада Комисије за заштиту конкуренције.

Седници је председавао председник Одбора Небојша Стефановић, а седници су присуствовали Драган Пенезић, помоћник министра трговине и услуга, Дијана Марковић-Бајаловић, председник Савета Комисије за заштиту конкуренције и чланови Савета Комисије.

Председница Савета Комисије Дијана Марковић-Бајаловић упознала је чланове Одбора са дешавањима у претходном периоду, за које сматра да представљају притисак на рад Комисије за заштиту конкуренције. Она је поновила податке из Извештаја Комисије, који је Одбор за трговину и туризам одбио на претходној седници и истакла да, иступање у јавности појединих представника извршне власти, доживљава као својеврстан притисак на рад Комисије. На захтев чланова Одбора, чланови Савета Комисије за заштиту конкуренције изнели су појединачно, своје виђење постојања притисака на независност рада Комисије.

Помоћник министра трговине и услуга Драган Пенезић истакао је да Министарство заједно са Комисијом ради на Предлогу закона о изменама и допунама Закона о заштити конкуренције, како би се постојећи закон побољшао.

У расправи о постојању притисака, претњи и утицаја на независност рада Комисије за заштиту конкуренције, чланови Одбора су изнели различита мишљења и закључили да представници извршних органа власти нису вршили притисак на чланове Савета Комисије и тако угрозили независност њеног рада.


Одбори везани за ову активност