Уторак, 30. октобар 2007.

Седма седница Одбора за европске интеграције

На седници одржаној 30. октобра, чланови Одбора за европске интеграције подржали су у начелу предлоге закона о удружењима и о азилу, као и предлоге закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о олакшаној процедури за издавање виза и Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве, који су предложени по хитном поступку.На седници одржаној 30. октобра, чланови Одбора за европске интеграције подржали су у начелу предлоге закона о удружењима и о азилу, као и предлоге закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о олакшаној процедури за издавање виза и Споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве, који су предложени по хитном поступку. Седници Одбора председавао је Милош Јевтић.

Председник Одбора је подсетио да је о Предлогу закона о удружењима већ обављена јавна расправа у којој је овај акт добио најширу подршку, јер се њиме ова област усклађује са Уставом Србије и европским стандардима. У расправи је поновљено да је усвајање овог закона један од услова за приближавање Србије Европској унији.

Образлажући Предлог Закона о азилу, представник Министарства за унутрашње послове нагласио је да је он такође важан закон у процесу придруживања Србије ЕУ и да ће његова примена почети 1. априла 2008. године. Законом се детаљно уређују заштита странаца и признавање азила, а предвиђа се и оснивање три тела: Канцеларије за азил, Комисије за азил и Центра за азил.

Посланици су посебну пажњу посветили Предлогу закона о потврђивању Споразума између Србије и Европске заједнице о олакшаној процедури за издавање виза, који, како је речено, “представља међукорак ка укидању виза за грађане Србије.” Споразум се односи на одређене категорије становништва, на процедуру издавања виза, њихово трајање и цену.

Директорка Канцеларије за придруживање Србије ЕУ Тања Мишчевић истакла је да је овај Споразум по скраћеној процедури већ прихваћен у Европском парламенту и да ће га Савет министара Европске уније формално потврдити 8. новембра. Притом је нагласила да би Народна скупштина Србије свакако требало да ратификује тај споразум пре него то учини ЕУ. Према њеним речима, Споразум ће ступити на снагу када га ратификују обе стране и то првог дана другог месеца од ратификације.

Образлажући Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Европске заједнице о реадмисији, представник МУП-а је рекао да он представља предуслов за споразум о визним олакшицама и корак ближе ка стављању наше земље на “белу” шенген листу. Споразум иначе превиђа повратак у Србију њених грађана који илегално бораве у земљама Европске уније.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2