6. октобар 2016. Трећа седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

6. октобар 2016. Трећа седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

Четвртак, 6. октобар 2016.

Трећа седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је седницу, 6. октобра, са једном тачком дневног реда – Заштита културе сећања на српске жртве геноцида и жртве Холокауста.


Седницу је отворио председник Одбора мр Иван Костић који је истакао да та седница представља историјски дан за Дом Народне скупштине, јер ће се говорити о страдањима Срба који су током 20. века били предмет систематског уништавања.

„Задатак свих надлежних институција мора бити да у спољној и унутрашњој политици промовише стратегију превенције геноцида, кроз образовање, медије и културне пројекте, као и кроз законске иницијативе које треба да буду покренуте у Народној скупштини“, нагласио је Костић.

Присутне је поздравио потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић рекавши да је неопходно да сви дају свој допринос у спречавању прекрајања историјских чињеница о жртвама Другог светског рата, јер би то, како је истакао, представљало нови злочин. Арсић је поздравио иницијативу да се заштити култура сећања на жртве геноцида и Холокауста.

У име Владе Републике Србије скупу се обратио Владимир Божовић, саветник председника Владе за регионалну сарадњу и односе с верским заједницама. Он је нагласио да Влада активно учествује у заштити културе сећања на жртве Холокауста и најавио отварање државног меморијалног комплекса, који би био место на коме би, приликом посета нашој земљи, страни државници полагали венце и одавали пошту свим жртвама палим за слободу отаџбине. Он је тако истакао важност усвајања Предлога декларације о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

Заменик председника Одбора Миодраг Линта подржао је иницијативу Владе за отварање државног меморијалног комплекса и истакао неопходност пописа жртава ратова током 20. века.

У уводном обраћању генерални секретар председника Републике Србије Недељко Тeњовић рекао је да је председник Томислав Николић својом посетом Папи Фрањи у Ватикану спречио канонизацију Алојзија Степинца и да сви који се боре против заборава жртви геноцида и Холокауста имају пуну подршку председника. Присутнима су се обратили и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и проф. др Гидион Грајф, главни историчар Института за Холокауст Шем Олам из Израела, а у наставку седнице приказан је филм „Истина о Јасеновцу“.

Председник Одбора најавио је да ће на једној од наредних седница бити размотрена питања која се односе на :

- декларацију о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима,
- увођењу дана сећања на страдање Срба,
- увођење симбола који ће подсећати на страдање Срба,
- успостављање меморијалног центра.

Седници су присуствовале многобројне високе званице, представници верске и академске заједнице, дипломатског кора и невладиног сектора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 6. октобар 2016. | Трећа седница Одбора за дијаспору и Србе у региону 06.10.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5