Четвртак, 25. октобар 2007.

Седма седница Одбора за иностране послове

На седници одржаној 25. октобра, чланови Одбора за иностране послове донели су Одлуку о оснивању посланичких група пријатељства са 42 земље у свету.На седници одржаној 25. октобра, чланови Одбора за иностране послове донели су Одлуку о оснивању посланичких група пријатељства са 42 земље у свету. Одбор је, такође, утврдио и састав ових група пријатељства, с тим што ће њихови председници бити накнадно одређени. Број посланичких група које ће бити задужене за сарадњу са парламентима других држава, међутим, није коначан и најављена је могућност образовања и група за пријатељство са другим земљама. Седници Одбора председавао је Драгољуб Мићуновић.

У расправи о предстојећој парламентарној сарадњи, чланови Одбора прихватили су иницијативу за посету председника оба одбора за спољне послове Парламента Италије нашој земљи у другој половини новембра. Реч је о посети председника Одбора за спољну политику Представничког дома Умберта Ранијерија и председника Одбора за спољну политику Сената Ламберта Динија. Осим тога, прихваћена је иницијатива за посету Србији делегације Одбора за европске послове и спољну политику Парламента Холандије, на челу са председником Одбора Харм Еверат Фалкенсом.

Чланови Сталне делегације Народне скупштине Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње учествоваће на годишњем заседању те скупштине, које се одржава у Тбилисију, Грузија, од 19. до 22. новембра. Такође, чланови Сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Парламентарне димензије Централноевропске иницијативе, позвани су на заседање те скупштине, које се одржава у Софији од 20. до 22. новембра. Чланови Сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Медитерана узеће учешће на њеном Другом заседању, које се одржава на Малти, од 22. до 24. новембра.

Наши парламентарци учествоваће и на парламентарном саслушању које се, у организацији УН И ИПУ, одржава у Њујорку 20. и 21. новембра. Тема овог скупа биће „ Јачање улоге права у међународним односима: кључна улога парламента“ , а састав делегације биће накнадно утврђен.

На овој седници прихваћено је и више извештаја о реализованим посетама и контактима наших парламентараца са представницима парламената других држава.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2