Среда, 3. октобар 2007.

Друга седница Одбора за урбанизам и грађевинарство

Одбор за урбанизам и грађевинарство је на Другој седници, одржаној 3. октобра, размотрио Предлог закона о потврђивању Оквирног уговора о зајму закљученог између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе и упознао се са Програмом рада Министарства за инфраструктуру, уз посебан осврт на законодавну активност.Одбор за урбанизам и грађевинарство је на Другој седници, одржаној 3. октобра, размотрио Предлог закона о потврђивању Оквирног уговора о зајму закљученог између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе и упознао се са Програмом рада Министарства за инфраструктуру, уз посебан осврт на законодавну активност.

Седницом је председавао председник Одбора Дејан Перјаничић, а седници су присуствовали државни секретар Министарства за инфраструктуру Михајло Марковић, помоћник за грађевинарство у Министарству Александра Петровић-Дамјановић, директор Грађевинаске дирекције Србије Дејан Васовић и помоћник директора Дирекције Влада Потпаревић.

Председник Одбора је обавестио чланове да, иако Одбор за урбанизам и грађевинарство није матични одбор за разматрање Предлога закона о потврђивању Оквирног уговора о зајму закљученог између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе, он је због великог интересовања и на захтев народних посланика сазвао седницу на којој се разматра ова тема.

Помоћник министра за грађевинарство Александра Петровић-Дамјановић је образложила члановима Одбора Предлог закона истичући да је Министарство за инфраструктуру по питању овог зајма само посредни учесник, док је Влада Републике Србије закључком задужила Грађевинаску дирекцију Србије за реализацију пројекта санације клизишта у Србији. Она је обавестила чланове Одбора да су најугроженије општине Трстеник, Брус и Ваљево и да је прва фаза санације клизишта у централној Србији, која обухвата 22 општине, завршена. По овом Уговору износ тражених средстава за помоћ најугроженијим подручјима износи 10 милиона евра.

Помоћник директора ГДС-а Влада Потпаревић је истакао да је за две године вршена санација подручја захваћених поплавама и клизиштима у Србији. У првој фази санације изграђено је 18.000 кивадратних метара стамбеног простора, док се у другој фази планира изградња у 50 општина у Србији које су угрожене клизиштима, која ће поред изградње кућа обухватати и изградњу инфраструктуре и најавио потребу ратификације још једног Уговора са ЦЕБ банком у наредном периоду.

Након разматрања ове тачке дневног реда, чланови Одбора су констатовали да су упознати са Предлогом законана о потврђивању Оквирног уговора о зајму закљученог између Републике Србије и Банке за развој Савета Европе.

У наставку рада Програм рада Министарства за инфраструктуру представио је државни секретар Министарства Михајло Марковић, најавивши израду десет законских решења која уређују област инфраструктуре ради усклађивања са стандардима Европске уније.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2