Среда, 14. новембар 2007.

Седма седница Одбора за међунационалне односе

Одбор за међунационалне односе је на седници одржаној 14. новембра разматрао Извештај о раду локалних савета за међунационалне односе и градских омбудсмана, Информацију Радне групе Министарства за државну управу и локалну самоуправу о изради Закона о националним саветима и изабрао чланове Одбора у радне групе Министарства за државну управу и локалну самоуправу за израду измена и допуна Закона о локалној самоуправи и Закона о локалним изборима.Одбор за међунационалне односе је на седници одржаној 14. новембра разматрао Извештај о раду локалних савета за међунационалне односе и градских омбудсмана, Информацију Радне групе Министарства за државну управу и локалну самоуправу о изради Закона о националним саветима и изабрао чланове Одбора у радне групе Министарства за државну управу и локалну самоуправу за израду измена и допуна Закона о локалној самоуправи и Закона о локалним изборима.

Седници је председавала председник одбора Ана Маканова-Томанова, а седници су присуствовали Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина (СКГО) и Јасмина Бенмансур, помоћник министра за државну управу и локалну самоуправу.

Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО-а представио је члановима Одбора Извештај о раду локалних савета за међунационалне односе и градских омбудсмана, истакавши да 68 општина у Србији има услове да примени одредбе Закона о локалној самоуправи по којима се оснивају локални савети за међунационалне односе. Он је упознао чланове Одбора и са проблемима у оснивању и раду локалних савета и градских омбудсмана истакавши као позитиван пример покрајинског и омбудсмана града Београда.

Испред Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Јасмина Бенмансур упознала је Одбор са резултатима Радне групе за израду Закона о националним саветима. Она је информисала чланове Одбора да су о формирању Радне групе и њеном раду обавештени сви национални савети, како би дали свој допринос у раду, као и Савет Европе и ОЕБС.

У расправи, чланови Одбора су разменили мишљења о представљеним информацијама, о заказивању ванредне електорске седнице националног савета ромске националне мањине и потреби учешћа чланова Одбора у Радној групи Министарства на изради Закона о националним саветима.

Након расправе Одбор је закључио да затражи од Министарства за државну управу и локлану самоуправу решења на основу којих су заказане ванредна електорска седница националног савета ромске националне мањине и електорска седница националног савета немачке националне мањине. Одбор је закључио и да упути захтев Министарству за укључивање два члана Одбора у Радну групу за израду Закона о националним саветима. Одбор је изабрао народне посланике Донку Бановић и Јарослава Хребника за чланове Радне групе Министарства за израду измена и допуна Закона о локалној самоуправи и Петра Кунтића и Александра Мартона за чланове Радне групе Министарства за израду Закона о локалним изборима.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2