Среда, 7. новембар 2007. - Субота, 24. новембар 2007.

Трећа седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007.години

Председник Народне скупштине Републике Србије Оливер Дулић сазвао је Трећу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години за среду, 7. новембар са почетком у 14. часова.Председник Народне скупштине Републике Србије Оливер Дулић сазвао је Трећу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години за среду, 7. новембар са почетком у 14. часова.

За ову седницу Народна скупштина је усвојила следећи дневни ред:

1. Предлог закона о Уставном суду, који је поднела Влада,
2. Избор судија Уставног суда са листе кандидата коју је поднео председник
Републике,
3. Утврђивање листе кандидата за судије Уставниог суда које именује председник
Републике, на предлог посланичких група у Народној скупштини,
4. Предлог закона о азилу, који је поднела Влада,
5. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова одбора Народне
скупштине Републике Србије који је поднела народни посланик Нада Колунџија,
председник Посланичке групе Демократска странка и Предлог одлуке о
изменама Одлуке о избору чланова одбора Народне скупштине Републике
Србије, који је поднео народни посланик Милош Алигрудић, председник
Посланичке групе Демократска странка Србије - Нова Србија-др Војислав
Коштуница,
6. Посланичка питања

Првог дана рада Народна скупштина је започела претрес у начелу о Предлогу закона о Уставном суду.

Другог дана рада, 8. новембра, Народна скупштина је наставила претрес у начелу о Предлогу закона о Уставном суду. Током расправе више посланика је указало на повреде Пословника Народне скупштине и поставило питања Влади и појединим министарствима. Министар правде Душан Петровић, који је присуствовао седници у својству предлагача Предлога закона о Уставном суду, одговорио је на више постављених питања.

Трећег дана рада, 9. новембра, Народна скупштина је закључила претрес у начелу о Предлогу закона о Уставном суду.

Четвртог дана рада, 12. новембра, Народна скупштина је обавила претрес о Листи кандидата за судије Уставног суда коју је поднео председник Републике.
У наставку рада,после уводних напомена председника Народне скупштине Оливера Дулића, народни посланици су водили претрес о Предлогу листе кандидата за судије Уставног суда које именује председник Републике, на предлог посланичких група у Народној скупштини.

Петог дана рада, 13. новембра, Народна скупштина је обавила претрес о Предлогу листе кандидата за судије Уставног суда које именује председник Републике, на предлог посланичких група у Народној скупштини.
У наставку рада,народни посланици су започели претрес о Предлогу закона о азилу, који је поднела Влада.
Министар унутрашњих послова Драган Јочић, који је присуствовао седници у својству предлагача Предлога закона о азилу, истакао је да се Предлогом закона о азилу, у целости и на модеран начин, уређује материја азила, која се до сада уређивала законом из 1980. године. Овим Предлогом закона се врши и усклађивање са Уставом Републике Србије и међународним конвенцијама и директивама Европске уније.

На почетку шестог дана рада, 14. новембра, Народна скупштина је констатовала престанак мандата народном посланику Слободану Гавриловићу, изабраном са изборне листе Демократска странка – Борис Тадић, пре времена на које је изабран.

У преподневном делу рада, Народна скупштина јеводила начелни претрес о Предлогу закона о азилу.

У наставку рада, Народна скупштина је констатовала потврђивање мандата народном посланику Ненаду Миленковићу, изабраном са изборне листе Демократска странка – Борис Тадић, ради попуне посланичког места у Народној скупштини и, по хитном поступку, донела одлуку о одобравању одређивања притвора Паламар Сенаду, заменику Окружног јавног тужиоца у Новом Пазару.

До краја дана, Народна скупштина је закључила претрес у начелу о Предлогу закона о азилу, обавила јединствени претрес о предлозима одлука о изманама Одлуке о избору чланова одбора Народне скупштине, које су поднели народни посланик Нада Колунџија, председник Посланичке групе Демократска странка и Милош Алигрудић, председник Посланичке групе Демократска странка Србије – Нова Србија – др Војислав Коштуница и започела расправу у појединостима о Предлогу закона о Уставном суду.

Седмог дана рада, 15. новембра, Народна скупштина јенаставила расправу у појединостима о Предлогу закона о Уставном суду.

Осмог дана рада, 16. новембра, Народна скупштина је наставила претрес у појединостима о Предлогу закона о Уставном суду.

Деветог дана рада, 19. новембра, Народна скпштина је водила претрес у појединостима о Предлогу закона о Уставном суду. Током рада, више народних посланика је указивало на повреде Пословника Народне скупштине, постављана су и посланичка питања и тражена обавештења.

Народна скупштина је десетог дана рада (20. новембар) закључила расправу у појединостима о Предлогу закона о Уставном суду.
У поподневном делу рада, Народна скупштина је почела претрес у појединостима о Предлогу закона о азилу.

Једанаестог дана рада, 21. новембра Народна скупштина је наставила претрес у појединостима о Предлогу закона о азилу. Представник предлагача, министар унутрашњих послова Драган Јочић је образлагао став Владе о појединим акмандманима и одговарао на питања која су током расправе постављали народни посланици.

Народна скупштина је дванаестог дана рада, 22. новембра закључила претрес у појединостима о Предлогу закона о азилу.

Тринаестог дана рада, 23. новембра, Народна скупштина наставила је рад разматрањем последње тачке дневног реда ове седнице, односно постављањем посланичких питања представницима Владе Србије.

Седници су присуствовали Божидар Ђелић, потпредседник Владе, Мирко Цветковић, министар финансија, Војислав Брајовић, министар културе, Милица Чубрило, министарка за дијаспору, Саша Драгин, министар заштите животне средине, Слободан Милосављевић министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, Вук Јеремић, министар спољних послова, Предраг Бубало, министар трговине и услуга, Снежана Самарџић-Марковић, министарка омладине и спорта и Александра Смиљанић, министарка за телекомуникације и информатичко друштво.

Народни посланици су министрима и Влади Србије постављали питања из области здравства, пољопривреде, економије, образовања, енергетике, европских интеграција, o стању националних мањина, а било је речи и о пословању компаније “Делта”. Такође су затражили одговоре о току преговора о будућем статусу Косова и Метохије и безбедносној ситуацији у земљи.

Представници Владе су на већину питања одговорили у току седнице, а на нека ће народним посланицима одговори бити достављени у писаној форми.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине одредио је Дан за гласање, суботу, 24. новембра.

Дан за гласање


У Дану за гласање, 24. новембра, Народна скупштина је усвојила у целини Предлог закона о Уставном суду и Предлог закона о азилу.

Народна скупштина је, са Листе кандидата за судије Уставног суда коју је поднео председник Републике, за судије Уставног суда изабрала Предрага Ћетковића, помоћника директора Дирекције за правне и опште послове ДДОР Нови Сад, Босу Ненадић, судију Уставног суда Републике Србије, Драгишу Слијепчевића, судију Врховног суда, Станку Милановић, заменика Републичког јавног тужиоца и Марију Драшкић, професора на Правном факултету Универзитета у Београду.

Народна скупштина је утврдикла Листу кандидата за судије Уставног суда које именује председник Републике, на предлог посланичких група у Народној скупштини.

На Листи кандидата су: Оливера Вучић, професор Правног факултета Универзитета у Београду, Весна Илић-Прелић, државни секретар у Министарству просвете, Јадранка Ињац, судија Врховног суда, Зејнепа Каврајић, судија Окружног суда у Новом Пазару, проф. др Агнеш Картаг Одри, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду, проф. др Владан Кутлешић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Катарина Андрић Манојловић, судија Врховног суда Србије, Михаило Рулић, судија Уставног суда Србије, др Драган М. Стојановић, професор Правног факултета Универзитета у Нишу и Душко Челић, сарадник на Правном факултету у Косовској Митровици Универзитета у Приштини.

У наставку рада, Народна скупштина је усвојила предлоге одлука о изменама Одлуке о избору чланова одбора Народне скупштуине Републике Србије, које су поднели народни посланици Нада Колунџија и Милош Алигрудић.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда и одлучивање о њима, председник Народне скупштине Оливер Дулић је закључио Трећу седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја