Петак, 16. децембар 2011.

Према култури људских права: визија за Србију

У Дому Народне скупштине свечано је обележена десетогодишњица од оснивања Канцеларије Савета Eвропе у Београду и десетогодишњица учествовања народних посланика Републике Србије у раду Парламентарне скупштине Савета Европе.


Народне посланике и присутне госте на почетку прославе, речима добродошлице, поздравила је Надиа Ћук, заменица шефа мисије Канцеларије СЕ у Београду, која је подсетила на историјат рада ове организације у Србији. Консултације, размене идеја и искуства, па и данашња «радионица идеја», представљају један од начина да се дође до одговора на питање, у каквом друштву желимо да живимо, закључила је заменица шефа мисије Канцеларије СЕ у Београду.

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић је поздрављајући присутне оценила да је делегација Народне скупштине у ПССЕ била нарочито активна. Током 2011. године ПССЕ је усвојила шест резолуција које су од непосредног значаја за Србију, одржано је 12 округлих столова, а реализовано је и девет студијских посета за народне посланике и пет за Службу Народне скупштине. Ђукић Дејановић је подсетила да Народна скупштина учествује и у пројекту ''Заједничка иницијатива за подршку парламентарним институцијама'', који је реализован у сарадњи са ПССЕ. Председница је нагласила да је Народна скупштина укључена и у Кампању Савета Европе за заустављање сексуалног насиља над децом, на бази Конвенције из Ланзаротеа, коју је Народна скупштина ратификовала прошле године, као и да овој теми Радна група за права детета придаје посебну пажњу.

Шеф делегације Народне скупштине Републике Србије при ПССЕ проф. др Драгољуб Мићуновић је нагласио да је Савет Европе једина европска кућа у којој се осећамо удобно и равноправно. Он је додао да је Савет Европе истовремено слободна и најхрабрија европска кућа, што су показале и истрага о тајним затворима, осуда рата против Ирака, осуда концентрационих логора, а покренута је и истрага на основу извештаја Дика Мартија о трговини људским органима. Мићуновић је као један од проблема који би требало решити у будућности навео поштовање владавине права, што је и кључно питање за даљи напредак друштва. Приврженост људским правима, владавина права и развој демократије је оно чиме би требало да посветимо данашњи дан, закључио је Мићуновић.     

Шеф мисије Канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд се посебно захвалила Народној скупштини и делегацији Народне скупштине при ПССЕ, државним органима, независним агенцијама, цивилном друштву и појединцима на преданом раду током свих година сарадње. Можемо постићи резултате само ако радимо заједнички и постигнемо општи консензус у друштву, поручила је Ротемунд.

У наставку свечаног обележавања, присутнима је приказан документарни филм ''У каквом друштву желимо да живимо?'' у режији Ирене Фабри, након чега је одржана радионица на тему: Према култури људских права: визија за Србију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2