25. октобар 2022. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву

25. октобар 2022. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву

Уторак, 25. октобар 2022.

Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић, сазвао је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву за уторак, 25. октобар 2022. године. Седница је почела у 12.30 часова.


За Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву председник је утврдио дневни ред са једном тачком:

  1. Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.
Седници присуствују, поред народних посланика, кандидати за председника и чланове Владе, председник Скупштине АП Војводине, председник Покрајинске владе, представници традиционалних цркава и верских заједница, представници правосуђа, представници Војске Републике Србије, Српске академије наука и уметности и Матица српске, представници органа Републике Србије и независних регулаторних тела. Такође, данашњој седници присуствују и шефови дипломатско-конзуларних мисија и међународних организација у Републици Србији, које је председник Орлић поздравио у име Народне скупштине и у своје име.

Председник Орлић рекао је да су примљене оставке народних посланика Милана Кркобабића, Сање Вуковић Иванчевић, Новице Тончева, Радета Басте, доц. др сци. мед. Марије Здравковић, др Александра Мартиновића, Ђорђа Милићевића, Горана Весића, проф. др Данице Грујичић, Ивице Дачића и Томислава Жигманова на функцију народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и Извештај Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Народне скупштине поводом разматрања ових оставки, који је утврдио да је подношењем оставки наступио случај из члана 131. став 2. тачка 6) Закона о избору народних посланика и предлаже да Народна скупштина, у смислу члана 133. истог Закона, констатује престанак мандата овим народним посланицима.

Сагласно чл. 132. и 133. Закона о избору народних посланика, Народна скупштина, на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Народне скупштине, констатује да је престао мандат, пре истека времена на које су изабрани, народним посланицима: Милану Кркобабићу, Сањи Вуковић Инванчевић, Новици Тончеву, Радету Басти, др Марији Здравковић, др Александру Мартиновићу, Ђорђу Милићевићу, Горану Весићу, др Даници Грујичић, Ивици Дачићу и Томиславу Жигманову, даном подношења оставке.

Сагласно Закону о избору народних посланика, извршиће се попуњавање упражњених посланичких места у Народној скупштини.

У наставку седница мандатар за избор Владе Ана Брнабић представила је програм будуће Владе Републике Србије.

До краја дана народни посланици су водили расправу о јединој тачки дневног реда Друге посебне седнице Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву.

Другог дана рада, 26. октобра, пре преласка на рад по дневном реду, Народна скупштина је, на основу решења Републичке изборне комисије и извештаја Одбора за административно–буџетска и мандатно–имунитетска питања, и сходно члану 134. Закона о избору народних посланика, констатовала потврђивање мандата народним посланицима Марији Тодоровић, Ненаду Митровићу, Ивани Поповић, Милану Глушцу и Борисаву Ковачевићу, изабраним са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Заједно можемо све, Сањи Миладиновић, изабраној је са Изборне листе Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије (Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ – VMDK, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, Удружени синдикати Србије „Слога“, Покрет за преокрет, Покрет Слободна Србија, Влашка странка), Весни Ивковић, Радовану Арежини, Драговану Милинковићу и Антонели Јелић, изабраним са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, Бранку Вукајловићу, изабраном са Изборне листе ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ - НАДА ЗА СРБИЈУ - Српска коалиција НАДА - Национално демократска алтернатива - Демократска странка Србије (ДСС) - За Краљевину Србију (МОНАРХИСТИ) - Војислав Михаиловић и Мирку Острогонцу, изабраном са Изборне листе ЗАЈЕДНО ЗА ВОЈВОДИНУ-ВОЈВОЂАНИ (ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, ЗАЈЕДНО ЗА ВОЈВОДИНУ).

Новоизабрани народни посланици положили су заклетву.

Народна скупштина наставила је и до краја дана закључила расправу о јединој тачки дневног реда седнице.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу, председник Народне скупштине др Владимир Орлић одредио је среду, 26. октобар 2022. године, са почетком у 18.35 часова као Дан за гласање о тачки дневног реда Друге посебне седнице Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву.

Дан за гласање

У Дану за гласање, народни посланици су јавном прозивком гласали о програму Владе и предлогу за избор председника и чланова Владе.

Већином од 157 гласova народних посланика Народна скупштина усвојила је програм Владе и изабрала је за председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић и чланове Владе у предложеном саставу: за првог потпредседника Владе и министра спољних послова изабран је Ивица Дачић, за потпредседника Владе и министра финансија Синиша Мали, за потпредседника Владе и министра одбране Милош Вучевић, за потпредседника Владе и министра културе Маја Гојковић, за министра привреде Раде Баста, за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, за министра заштите животне средине Ирена Вујовић, за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, за министра рударства и енергетике Дубравка Беловић, за министра унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, за министра правде Маја Поповић, за министра државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, за министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, за министра унутрашњих послова Братислав Гашић, за министра за европске интеграције проф. др Тања Мишчевић, за министра просвете Бранко Ружић, за министра здравља проф. др Даница Грујичић, за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, за министра за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић-Тепавчевић, за министра спорта Зоран Гајић, за министра за бригу о селу Милан Кркобабић, за министра науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, за министра туризма и омладине Хусеин Мемић, за министра информисања и телекомуникација др Михаило Јовановић, за министра за јавна улагања Марко Благојевић, за министра без портфеља Новица Тончев, за министра без портфеља Един Ђерлек и за министра без портфеља Ђорђе Милићевић.

У Дану за гласање, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Полагање заклетве председника и чланова Владе

После гласања, председник, потпредседници и министри у Влади положили су заклетву читањем текста утврђеног законом и потписали текст заклетве.

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић честитао је председнику, потпредседницима и министрима на избору и пожелео им успех у раду.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председник Народне скупштине др Владимир Орлић закључио је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву.


Фото галерија


Видео (19)

Уторак, 25. октобар 2022. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву 25.10.2022. (I)

Уторак, 25. октобар 2022. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву 25.10.2022. (II)

Уторак, 25. октобар 2022. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву 25.10.2022. (III)

Уторак, 25. октобар 2022. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву 25.10.2022. (IV)

Уторак, 25. октобар 2022. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву 25.10.2022. (V)

Прикажи још Преостало видео снимака: 14


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја