2. новембар 2021. Шеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

2. новембар 2021. Шеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Уторак, 2. новембар 2021.

Шеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је Шесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву за уторак, 2. новембар 2021. године, са почетком у 11.00 часова.


Председник је за ову седницу утврдио дневни ред са једном тачком и то: Обраћање Народној скупштини Њ. Е. госпође Аните Димитрију, председнице Представничког дома Републике Кипар.

По завршетку обраћања Њ. Е. госпође Аните Димитрију, председнице Представничког дома Републике Кипар, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Шесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.

ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ
(нередиговане и неауторизоване)

(Седница је почела у 11.05 часова. Председава Ивица Дачић, председник Народне скупштине.)

*
**

ПРЕДСЕДНИК: Поштоване даме и господо народни посланици, Ваше Екселенције, поштоване даме и господо, отварам Шесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.
Ову посебну седницу сазвао сам да би се Народној скупштини обратила председница Представничког дома Републике Кипар, Њена Екселенција Анита Димитрију.
Част ми је да, у име Народне скупштине и у своје име, поздравим Њену Екселенцију госпођу Аниту Димитрију, председницу Представничког дома Републике Кипар.
Поред ње поздрављам и остале уважене чланове делегације Републике Кипар и представнике дипломатског кора у Републици Србији који присуствују данашњој посебној седници.
Желим само пре њеног обраћања да још једном истакнем да је нама у посети председница парламента земље која је највећи пријатељ Србије у Европи. Желим да се захвалим, у име Републике Србије и свих наших грађана, на подршци и братској љубави, или сестринској, свеједно, коју нам пружају свих ових година и узвраћамо.
Сада позивам Њену Екселенцију госпођу Аниту Димитрију, председницу Представничког дома Републике Кипар, да нам се обрати. Изволите.
АНИТА ДИМИТРИЈУ: Ваша Екселенцијо председниче Народне скупштине Републике Србије, поштовани чланови српске Владе, поштоване госпође и поштована господо посланици, поштовани гости, осећам изузетну радост и част што се налазим у Београду и на љубазан позив пријатеља господина Дачића, председника српског парламента, и што сам у прилици да се обратим Народној скупштини Републике Србије. Преносим вам срдачне поздраве, љубав и дубоко поштовање чланова Представничког дома Републике Кипар и читавог кипарског народа.
Господине председниче, ова моја званична посета истиче нашу заједничку вољу и опредељеност за даље јачање и проширење изузетних односа који постоје између наших парламената дуги низ година, зарад обостраног интереса наших земаља и народа, братских односа који сежу у прошлост, у доба Југославије и Покрета несврстаних. Односа заснованих на нашим снажним, историјским, културним и верским везама, које су додатно ојачане нашом заједничком посвећеношћу, принципима демократије, правде и мира, односа солидарности и међусобне подршке у важним питањима за сваку од наше две државе, али и односа стратешког опредељења, којима је циљ да истакну и ојачају значајну улогу коју наше две земље имају, настојањима да се обезбеде услови мира, безбедности и стабилности у кључним стратешким подручјима Балкана и Медитерана.

1/2МЗ/ВЗ

Као држава чланица Европске уније, Република Кипар подржава и наставиће да подржава европску перспективу Србије. Поздрављамо напредак који је ваша земља постигла у контексту својих приступних преговора и радујемо се наставку процеса, отварању и затварању нових поглавља, као што је наведено и у извештају Европске комисије о напретку, из октобра 2021. године.
Претприступни период представља, додуше, дуг и болан процес, међутим, уверена сам да ће интензивирањем темпа реформи, у комбинацији са оним што је постигао ваш поносни народ и руководство Републике Србије, ваша земља постати члан европске породице.
За Кипар, приступање Србије Европској унији представља предуслов за јачање стабилности на Балкану, која је нераскидиво повезана са безбедношћу и стабилношћу у Европи и ми подржавамо ову позицију у оквиру институција Уније. На том путу увек ћете имати искреног, несебичног и постојаног амбасадора, који искрено верује да будућност Србије може бити само европска и, наравно, кредибилног партнера након приступања.
Желим да вас уверим у спремност Представничког дома, као што већ и добро знате, да пружи Србији стручност коју је стекла по питањима усаглашавања са европским тековинама, у контексту Меморандума о разумевању, господине председниче, који је потписан између наша два парламента 2018. године.
Поштовани господине председниче, користим прилику да овде својим присуством потврдим став власти и чврсту подршку Републике Кипар пуном поштовању суверених права и територијалног интегритета Републике Србије. Историјски дуг и јасан став Републике Кипар јесте да не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије. То је правни основ за решавање овог питања, остаје Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244/99 о статусу Косова.

2/1ЈЈ/МП11.15 – 11.20
У недостатку обострано прихватљивог решења у вези са питањем статуса те области једнострано проглашење независности Косова остаје потпуно незаконито. Више од 47 година након војне инвазије и континуиране Турске окупације територије Републике Кипар, кипарски народ се бори за поновно уједињење земље, за ослобођење од окупаторских трупа и повратак избеглица у домове својих предака.
Неуморно понављам у сваком правцу да је наш циљ био и остао постизање праведног и трајног решења кипарског проблема на основу међународног права одговарајућих резолуција Савета безбедности УН и европских принципа. Решења двозоналне федерације са две заједнице, без анахронистичких гаранција окупационих трупа и односа зависности. Решење које ће Кипар учинити модерном, одрживом и функционалном државом чији ће грађани одређивати своју садашњост и будућност у условима безбедности, стабилности и складног суживота како захтева и наш европски идентитет.
Наши напори су међутим у супротности са непопустљивошћу и експанзијом Турске чија провокација опасно расте не само на штету Кипра и Грчке већ и ширег региона. Турска страна отворено захтева решење са две државе на Кипру кршећи одговарајуће резолуције Савета безбедности УН и договорени оквир УН разрешавање кипарског проблема. Никада нећемо услишити такве неприхватљиве ставове који уосталом изричито одбацују и УН, ЕУ и цела међународна заједница. Турска ствара нови статус кво и на копну и на мору. Континуирано кршење и од стране Турске ексклузивне економске зоне Републике Кипар отварање по налогу председника Турске дела затвореног подручја Фамагусте за комерцијалну експлоатацију, кршење Резолуције Савета безбедности 550 и 780 и најава господина Ердогана о даљој милитаризацији окупираних територија представљају део турске експанзионистичке политике на штету целог кипарског народа и кипарских Грка и кипарских Турака.
У борби за изналажење решења кипарском проблему нисмо сами на својој страни имамо пуну и непрекидну подршку и помоћ Србије на чему смо вам веома захвални, био би пропуст да не изразимо најдубљу захвалност и признање Кипра због драгоценог доприноса српског народа кроз учешће српског одреда у мировним снагама на Кипру, као и нашу захвалност за подршку неотуђивом праву Републике Кипар да оствари своја суверена права у оквиру ексклузивне економске зоне.
Председниче Народне скупштине Републике Србије, поштовани чланови, драги пријатељи и браћо, најискреније се захваљујем на вашем љубазном позиву, на срдачној добродошлици и топлом гостопримству, као и на великој почасти да се обратим данас Народној скупштини Републике Србије.
Изражавам од срца Републици Србији и братском српском народу жеље за остварење његових племенитих циљева, друштвеним напретком и просперитетом.
Преносим топле поздраве кипарског народа нашој српској браћи. Хвала вам.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем још једном, Њеној Екселенцији, госпођи Анити Димитрију, председници представничког дома Републике Кипар на обраћању.
Нека живи вечно братство и пријатељство између Кипра и Србије.
Закључујем Шесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.
Заваљујем.

(Седница је завршена у 11.20 часова)


Видео (1)

Уторак, 2. новембар 2021. | Шеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 02.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4