24. септембар 2021. Весна Марковић на састанку ад хок Одбора за миграције ПС ОЕБС

24. септембар 2021. Весна Марковић на састанку ад хок Одбора за миграције ПС ОЕБС

Петак, 24. септембар 2021.

Весна Марковић на састанку ад хок Одбора за миграције ПС ОЕБС

Шефица делегације НСРС при ПС ОЕБС И чланица ад хок Одбора за миграције ПС ОЕБС Весна Марковић је учествовала на заседању поменутог Одбора у онлајн формату.


Маргарета Цедерфелт председница ПС ОЕБС је поздравила учеснике а након њених поздравних речи учесницима се опбратио председавајући комитета Кристиан Вигенин. Тема састанка је била ситуација у Авганистану, хуманитарне потребе као и управљање миграцијама.

Астрид Слетен, из Норвешког савета за избеглице и Елизабет Колет специјални саветник генетралног директората Међународне организације за миграције су представили тренутну хуманитарну ситуацију у Авганистану.

Након тога је уследила дебата која се тицала потенцијалног утицаја тренутне безбедносне и хуманитарне ситуације у Авганистану на избегличке токове у региону ОЕБС -а као и препоруке за деловање ОЕБС -а и Парламентарне скупштине ОЕБС -а.

Народна посланица Весна Марковић се обратили учесницима састанка и рекла да се ситуација у Авганистану прати са великом пажњом у Србији. Информисала је учеснике са званичним подацима који се тичу присутности миграната пореклом из Авганистана у Србији. За првих шест месеци ове године број имиграната пореклом из Авганистана се скоро удвостручио. Како је рекла проблем који тренутно очекују све земље европског континента, како чланице ЕУ тако и оне које то нису, је нови миграторни талас из Авганистана. По речима Весна Марковић оваква ситуација изискује заједничко решење и у том смислу посебан фокус треба ставити на сузбијања ирегуларних миграција уз абсолутно поштовање људских права приликом спровођења тих мера.

„Сматрам да се само заједничким изналажењем решења може превазићи криза са којом ћемо се сасвим извесно убрзо сви заједнички суочити. Заједничка стратегија решавања мигрантске кризе се неминовно јавља као најреалнији и надајмо се најефикаснији одговор и којим би се ублажили и превазишли негативни ефекти ове кризе“ рекла је Весна Марковић на крају свог излагања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2