29. април 2021. Други састанак Парламентарне мреже за дигиталну безбедност

29. април 2021. Други састанак Парламентарне мреже за дигиталну безбедност

Четвртак, 29. април 2021.

Други састанак Парламентарне мреже за дигиталну безбедност

На другом састанку Парламентарне мреже за дигиталну безбедност председница и чланови Мреже разговарали су о идејама и решењима који би допринели заштити деце на интернету.


Председница Катарина Ракић je на почетку састанка изнела идеју да се Парламентарна мрежа за дигиталну безбедност прошири широм Србије, на градове и локалне самоуправе. „Нажалост, не постоји место у Србији које није угрожено, због чега би било корисно да оснујемо канцеларију или задужимо поједина лица на нивоу локала да се баве овом темом“, навела је Ракић. Према њеним речима, било би добро да чланови мреже посете округе, градове, општине и села у циљу подизања свести и едукације грађана на тему дигиталне безбедности.

Ракић је предложила да се организују и предавања, пре свега за родитеље, како би им се приближила слика о штетним последицама које коришћење интернета може да има по децу. Она је додала и да би оснивање канцеларије на нивоу локалних самоуправа или округа било корисно, као и да би за ту намену требало да буду предвиђена средства у буџету за 2022. годину. У складу са тим, предложила је разматрање и оснивање фонда, који би био при Министарству трговине, туризма и телекомуникација или формирање, како је рекла, самосталног фонда који би Мрежа контролисала.

Ракић је истакла да је кључни циљ ове мреже да се дигитална безбедност уведе као наставни предмет у предшколско и основно образовање и предложила да Парламентарна мрежа за дигиталну безбедност једном месечно одржава састанке са скупштинским одборима, као и да се амандманима на постојећа законска решења, која се тичу ове теме, допринесе заштити деце на интернету.

У разговору који је уследио говорили су чланови мреже Јелена Жарић Ковачевић, Јасмина Каранац, Адам Шукало, Горан Пекарски, Томислав Јанковић и Ана Чарапић. Они су заједнички оценили да су јавна слушања на ову тему веома корисна, а на састанку је изнета и идеја да се формира јавни регистар сертификованих едукатора који би могли да држе едукације и предавања. Како су навели, велику улогу у решавању проблема у овој области имали би и наставници и директори школа, као и представници релевантних министарстава.

Састанку су присуствовали и представници УНДП Дражен Маравић и Ненад Гршић, који су указали на добре и лоше стране коришћења интернета. Они су нагласили да, пре свега, деца треба да науче да заштите своју приватност, како би се заштитили од штетних садржаја на интернету. Навели су и да путем интернета деца могу да се едукују и склапају познанства, што је у околностима изазваним пандемијом вируса COVID-19, корисно, имајући у виду да су дружења сведена на минимум. На састанку је оцењено да медијска кампања на ову тему може дати велики допринос решавању наведених проблема и подизању свести деце и родитеља.

На крају састанка, чланови Mреже су једногласно подржали чланство у Парламентарној мрежи за дигиталну безбедност народних посланика Томислава Јанковића, Невене Вујадиновић, Младена Бошковића и Бориса Бурсаћа.


Видео (1)

Четвртак, 29. април 2021. | Други састанак Парламентарне мреже за дигиталну безбедност 29.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5