8. фебруар 2022. Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

8. фебруар 2022. Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Уторак, 8. фебруар 2022.

Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Парламентарни форум за енергетску политику Србије (ПФЕПС) одржао је други састанак, на тему финансирање Кластера IV у периоду енергетске кризе.


У уводној речи, председница ПФЕПС и Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава проф.др Александра Томић истакла је да су за Србију, као и за цео свет у овом тренутку, најзначајније велике осцилације у ценама понуде и тражње на светском тржишту енергије, нагли неочекивани скок цене гаса и електричне енергије, који се догодио у августу 2021. Годуине, а који су довели до великих промена у свим привредним сферама.

„Србија се успешно ухватила у коштац са решавањем тог проблема захваљљујући томе што је председник Републике Србије, учестовао и успешно окончао преговоре са Руском Федерацијом и ми данас имамо практично исту цену енергената у Србији“, нагласил је Томић.

Она је истакла да је циљ састанка да се сагледају могућности и правци решавања питања цена енергената и складиштења робних резерви.Нагласила је да је неопходно водити рачуна о трошковима тог прилагођавања, када су у питању климатске промене, као и о обавезама које имамо на основу билатералних и мултилатералних споразума, пре свега са Европаком унијом, енергетском заједницом, Руском Федерацијом и Евро-Азијском унијом.

Координатор за Србију на пројекту Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу - Енергија, транспорт и заштита климе Светлана Бачанин нагласила је да је отворен Фонд за Југоисточну Европу који спроводи активности у области енергије, заштите климе и транспорта.

„Настављамо са радом са парламентима у региону и са Београдским фондом за политичку изузетност, фокус ће бити на јачању капацитета неформалних зелених посланичких група Југоисточне Европе, а на тему енергетских и транспортних циљева у складу са политиком Евроипске уније“, рекла је Бачанин.

Секретар Министарства рударства и енергетике Маја Матија Ристић подсетила је да је Република Србија потписница Париског споразума из 2015. године у којем су успостављени веома амбициозни циљеви у погледу политика обновљиве енергије, енергетске ефикасности и емисије гасова са ефектом стаклене баште.

„Поред тога Србија је и потписница Софијске декларације за Западни Балкан, позната као Зелена агенда и та два документа поредстављају значајан основ и не само обавезу Србије да ради на новим енергетским политикасма, већ је то и наша жеља да будемо лидери у региону у погледу будућих енергетских политика“, нагласила је Маја Матија Ристић.

На скупу су говорили и Љубинко Савић испред Привредне коморе Србије, Мирјана Јовановић из Београдске отворене школе, а на тему планиране инвестиције и Зелене обвезнице Ана Триповић, директор Управе за јавни дуг и Душан Чаркић из Министарство европских интеграција.

Састанак је спроведен уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – Енергија, транспорт и заштита климе (ГИЗ ОРФ ЕТЦ).

Видео (1)

Уторак, 8. фебруар 2022. | Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 08.02.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2