19. новембар 2018. Учесници Шестог састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

19. новембар 2018. Учесници Шестог састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Понедељак, 19. новембар 2018.

Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије, посвећен теми енергетске ефикасности у школама и предшколским установама у Србији, одржан је данас у Дому Народне скупштине.


Председница Парламентарног форума др Александра Томић, у уводном обраћању је навела да без дигитализације и нових технологија, одрживи развој и енергетска транзиција нису могући, као и да Србија све брже напредује у области софтверске индустрије и да ће бити значајан партнер Немачкој у тој области. Енергетски, Србија је већ део Европску уније, преко Енергетске заједнице, у којој учествује, навела је Томић и указала на активно учешће делегације Парламента Србије у раду парламентарног пленума Енергетске заједнице. Србија је у протеклих пет година много урадила у области постизања енергетске ефикасности, посебно када је у питању опредељивање буџетских средстава за унапређење енергетске ефикасности, нагласила је Александра Томић.

Амбасадор Савезне Републике Немачке Њ.Е. Томас Шиб истакао је, да се из немачког искуства може видети да енергетска транзиција функционише. Она је започета 1980-их година, а у првој половини 2018. године удео обновљивих извора енергије износио је 40 одсто, док ће до краја ове године бити обустављена експлоатација каменог угља, а до 2020. године биће обустављен рад свих преосталих нуклеарних електрана, навео је амбасадор Шиб. Он је указао и да енергетска транзиција пружа шансе за привредни развој, као и за увођење нових технологија. Енергетска транзиција је и централни елемент немачко-српске развојне сарадње, нагласио је Шиб.

Директор Фондације Конрад Адеануер Норберт Бекман Диркес указао је на значајну улогу медија, локалних самоуправа, партнерских организација и експерата у спровођењу политике енергетске ефикасности и коришћења одрживих извора енергије.

Директор Фондације Хајнрих Бел Симон Илзе навео је да је енергетска политика данас у фокусу целог друштва, а не само зелених политичких партија и да је трансформација сектора енергетике повезана и са другим секторима. Битно је учешће што већег броја актера у процесу преласка са фосилног на алтернативне изворе енергије и са централизованог на децентрализовано снабдевање енергијом, навео је Илзе.

У наставку рада, учесници састанка разговарали су о пројектима и постигнутим резултатима у увођењу енергетске ефикасности у школама и предшколским установама.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, говорећи о важности тог пројекта, истакла је значај изградње другачије инфраструктуре, која ће се базирати на обновљивим изворима енергије, али и о потреби истовременог подизања свести главних корисника школских и предшколских установа – деце. Потребно је да деца разумеју и буду носиоци промене свести и политика у односу на енергију, нагласила је Лихт. На ову тему су излагали и представница ГИЗ-а Свјетлана Ђокић, ванредни професор Архитектонског факултета у Београду др Душан Игњатовић, представник РЕС фондације Александар Мацура и представник општине Љубовија Александар Перић.

На састанку је било речи и о наредним корацима и уклањању препрека када је у питању постизање енергетске ефикасности, о чему су говорили представник Хајнрих Бел Фондације Дамјан Рехм Богуновић, представник CMS.Law.Tax Ђорђе Поповић, представница платформе Ко гради град Ана Џокић и испред Рес фондације Јасминка Јоунг.

Закључујући Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије, др Александра Томић је навела да ће у наредном периоду овај Парламентарни форум разматрати могућност за припрему стратегије подизања свести грађана и јавности у области енергетске ефикасности, на основу које би се спроводиле одговарајуће активности на том пољу. Томић је указала и да ће активност Парламентарног форума бити усмерена и на имплементацију Париског споразума, Циљева одрживог развоја и Агенде 2020.

Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије одржан је у сарадњи са Немачком организацијом за међународном сарадњом (ГИЗ), Београдским фондом за политичку изузетност и Фондацијама Конрад Аденауер и Хајнрих Бел.


Видео (2)

Понедељак, 19. новембар 2018. | уводна обраћања на Шестом састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије 19.11.2018.

Понедељак, 19. новембар 2018. | Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 19.11.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја