16. мај 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије са шефицом делегације Грчког парламента у ПС СЕ

16. мај 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије са шефицом делегације Грчког парламента у ПС СЕ

Понедељак, 16. мај 2022.

Дачић разговарао са шефом делегације Грчке у ПС СЕ Дором Бакојанис о Косову и Метохији

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са шефицом делегације Грчког парламента у ПССЕ Дором Бакојанис на маргинама седнице Комитета за политичка питања и демократију ПССЕ на Криту. Као посланик у ПССЕ, Дора Бакојанис именована је од стране овог Комитита за известиоца који треба да сачини извештај у ситуацији на Косову.


Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић током разговора напоменуо је вазност овог питања које се тиче територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. У светлу недавног захтева тзв. Косова за пријем у чланство Савета Европе, председник Скупштине изнео је нашу позицију и аргументе који потврђују да би пријем тзв. Косова био у супротности са међународним правом, резолуцијом Савета безбедности УН и вредностима које заступа ова организација.

Председник Скупштине рекао је да је за Србију од великог значаја да будући извештај обради сва питања из домена рада Парламентарне скупштине Савета Европе (стање демократије и институција на КиМ, владавину права и људска права), уз задржавање статусно неутралног приступа.

Посебно је изразио очекивање да ће будући извештај анализирати положај српског становниства на КиМ, нарочито у светлу константног ускраћивања њихових основних људских права. Председник Скупштине Дачић подсетио је да грађанима Србије на КиМ није омогућено да слободно изразе своју вољу и учествују на недавно одржаном референдуму, парламентарним и председничким изборима у РС.

Дачић је још једном подвукао да је Република Србија чврсто опредељена за мир и стабилност, као и за постизање компромиса у вези са питањем Косова и Метохије кроз дијалог.

Изразио је жалост што дијалог са Приштином готово да не постоји, јер друга страна очигледно дијалог не жели, о чему сведоче њихови једнострани потези.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја