17. мај 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије са председником Парламентарне скупштине Савета Европе

17. мај 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије са председником Парламентарне скупштине Савета Европе

Уторак, 17. мај 2022.

Дачић разговарао са председником ПС СЕ Тинијом Коксом

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сусрео се данас са председником Парламентарне скупштине Савета Европе Тинијем Коксом на маргинама седнице Комитета за политичка питања и демократију ПС СЕ у Грчкој.


Тема разговора била су актуелна политичка питања која су се нашла и на дневном реду данашње седнице Комитета, као што су важност мултилатерализма за јачање сигурности и одговора на безбедносне изазове у Европи, али и европска перспектива Западног Балкана.

Председник Народне скупштине истакао је још једном да је чланство у Европској унији главни спољнополитички приоритет Републике Србије и да ће, након одржаних избора и формирања нове владе, Србија још снажније кроз унутрашње реформске процесе бити посвећена европском путу.

Председник Скупштине Дачић изразио је задовољство што ПССЕ, кроз рад Комитета за политичка питања и демократију, разматра питање европске перспективе Западног Балкана и настоји да пронађе механизме и начине за подршку јасној перспективи региона и идентификује области у којима Савет Европе може да помогне региону на његовом европском путу.

Председник Парламентарне скупштине Савета Европе изразио је захвалност за допринос српске делегације раду ПССЕ која је веома активна, нарочито ове године када је члан српске делегације Е. Ковач изабрана за потпредседника ПССЕ. Изразио је наду да ће се овај тренд наставити и након формирања новог сазива парламента. Приликом разговора поменуо је бројене изазове са којима се сусреће организација у светлу кризе због нестабилности на истоку Европе.

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић искористио је прилику да покрене питање недавног захтева тзв. Косова за чланство у Савету Европе и да изнесе нашу позицију и аргументе који потврђују да би пријем тзв. Косова у организацију био у супротности са међународним правом, резолуцијом Савета безбедности УН и вредностима које заступа ова међународна организација, као што су људска права, истичући пример недавног кршења права српског становништва на Косову коме је ускраћено право да учествује на референдуму и изборима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја