народни посланик Александар Чотрић на заседању Интерпарламентарне скупштине православља у Паризу

народни посланик Александар Чотрић на заседању Интерпарламентарне скупштине православља у Паризу

Петак, 24. јун 2011.

Говор Александра Чотрића на заседању Интерпарламентарне скупштине православља у Паризу

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије учествовала је на Годишњем заседању Интерпарламентарне скупштине православља у Паризу од 21. до 24. јуна 2011. године.


Учествујући у дебати, члан наше делегације, народни посланик Александар Чотрић је рекао: „Србија настоји да се дипломатским и политичким средствима пронађе компромисно решење за Косово, насупрот настојању друге стране да оствари своје максималистичке и искључиве циљеве. Уверени смо да би даља признања Косова изазвала домино-ефекат широм Европе и света и подстакла сепаратистичке и сецесионистичке покрете, што би могло да угрози мир и безбедност на Балкану, али и у другим подручјима, укључујући и државе Европске уније“, рекао је Александар Чотрић, шеф делегације Скупштине Србије, на 18. Годишњем заседању Интерпарламентарне скупштине православља које се одржава од 21. до 24. јуна у Паризу, са темом „Религиозне вредности у реалности економске кризе“.

„Србија изузетно цени доследан и принципијелан став две трећине земаља чланица Уједињених нација које нису признале угрожавање територијалног интегритета и суверенитета једне своје чланице. Посебно смо захвални државама које у Савету безбедности и другим телима УН поштују међународно право и не признају насилно стварање нове државе која никада у прошлости није постојала, а покушава да се формира на територији Србије, старе европске државе“, изјавио је Александар Чотрић, обраћајући се посланицима парламената 23 државе из Европе, Азије и Африке.

„Руска Федерација и Кина као сталне чланице Савета безбедности супротстављају се намери да се у Уједињеним нацијама легализује физичко и правно насиље над Србијом, државом која је, као правни наследник Југославије, била међу малим бројем оснивача светске организације 1945. године. Такође, изражавамо велику захвалност земљама Европске уније – Грчкој, Кипру, Шпанији, Румунији и Словачкој које, такође, поред свих политичких и економских притисака, одбијају да признају наводну државу Косово и отимање 15 посто територије Србије“, рекао је Чотрић у Паризу на међународном скупу посланика из парламената Русије, Грчке, Кипра, Румуније, Украјине, Белорусије, Пољске, Бугарске, Јерменије, Грузије, Либана, Јордана, Летоније, Естоније и других земаља у којима живи становништво православне вероисповести.

„Време економске кризе захтева јединство и дијалог, како између власти и грађана, тако и између верских и политичких лидера. Европа у кризи мора да сачува све оне етичке вредности на којима је и заснована, и успешно се одбрани од сваког екстремизма.

У временима кризе не смемо дозволити да преовладају страх, екстремизам, ксенофобија или шовинизам“, нагласио је Чотрић.

Он је истакао да „Европа мора да одбрани своје вредности, као и одговорност коју има према својим грађанима.

„Наша је основна идеја да удружимо залагање на економском пољу са оним у области социјалне правде. Требало би оснажити механизме одговорности, а поготово инсистирати на етичкој одговорности у финансијским и економским активностима. Време и проблеми са којима се суочавамо, појачавају потребу за дијалогом, како између европских земаља и њихових грађана, тако и између политичких и верских лидера“, поручио је народни посланик Чотрић на Годишњем заседању Интерпарламентарне скупштине православља, одржаном у Паризу.

У делегацији Народне скупштине Републике Србије био је и народни посланик Огњен Михаиловић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2