19. мај 2021. Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и амбасадор Француске у Републици Србији Жан Луј Фалкони

19. мај 2021. Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и амбасадор Француске у Републици Србији Жан Луј Фалкони

Среда, 19. мај 2021.

Ковач разговарала са амбасадором Француске у Србији о европским интеграцијама Републике Србије

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач састала се данас са амбасадором Француске у Републици Србији Жан Луј Фалконијем, а централна тема разговора била је улога Народне скупштине у процесу европских интеграција.


Елвира Ковач је на самом почетку састанка захвалила амбасадору на иницијативи за састанак и истакла значај Француске Републике у оквиру Европске уније. Додала је да сам Одбор врло интензивно ради на разматрању предлога закона и њиховом усклађеношћу са тековинама Европске уније и да је Одбор размотрио и дао позитивно мишљење на Предлог преговарачке позиције Рeпублике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за поглавље 10 - „Информационо друштво и медији“ и на Предлог преговарачке позиције Републике Србије за Међувладину конференцију о приступању Републике Србије Европској унији за Поглавље 19 - „Социјална политика и запошљавање“.

Фалкони се захвалио председници Одбора на љубазним речима упућеним поводом улоге Француске у Европској унији и рекао да има редовне сусрете са председником, премијером и Министром за европске интеграције Републике Србије, те да ти састанци сами за себе говоре о отворености за дијалог представника власти у Србији. Навео је и то да је испратио разматрање Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину, на седници Народне скупштине и додао да је Француска искрено посвећена проширењу Европске уније и да пружа пуну подршку Србији на овом путу. На даље је образложио да увођење нове методологије проширења ЕУ није осмишљен да кочи овај процес, већ да укаже на неопходност реформи које се требају предузети у земљама које желе да постану чланице Уније.

Ковач је навела да је радује што је примећено да се о Извештају Европске комисије расправљало у пленуму Народне скупштине, чиме се подигао значај ове теме и што је Народна скупштина усвојила закључке Одбора за европске интеграције поводом представљања Извештаја. На интересовање амбасадора, Ковач је објаснила улогу и начин рада Одбора за европске интеграције, истичући да је, одмах по формирању Владе, Одбор позвао на састанак Министарку за европске интеграције Јадранку Јоксимовић, на ком се разматрао Извештај о стању преговора и наставку сарадње Одбора и Министарства. Ковач је навела је улога Одбора и Народне скупштине по питању интеграција вишеслојна и да је Скупштина, по препоруци Европске комисије, престала са праксом доношења закона по хитном поступку, те да је Одбор наставио са праксом разматрања извештаја независних регулаторних тела и доношењем закључака поводом тих извештаја. Истакла је и да се на више начина променила и динамика рада Народне скупштине, наводећи као пример институт посланичких питања последњег четвртка у месецу члановима Владе, редовност подношења извештаја ресорних министара скупштинским одборима, као и редовне састанке Колегијума Народне скупштине на којим се договора координација рада. Ковач је објаснила и да је обавеза предлагача закона да уз предлог закона достави и извештај о усклађености са правним тековинама Европске уније и да председници одбора као известиоци у пленуму извештавају Скупштину о предлозима закона.

У наставку састанка Ковач је објаснила и разматрање преговарачких позиција у оквиру Одбора и сарадњом са Националним Конвентом, као представника невладиних организација, који имају права на сугестије, које у даљем процесу, Одбор може да представи у форми амандмана.

На састанку, Ковач је указала и на повећан број јавних слушања у Дому Народне скупштине у процесу припрема самих закона или имплементацији појединих закона. Обавестила је амбасадора да се управо данас у Скупштини одржало, друго по реду, јавно слушање на тему промене Устава Републике Србије у области правосуђа, о којима ће народни посланици расправљати у пленуму 8. јуна, ове године.

За крај састанка, амбасадор се захвалио председници Одбора на објашњењима и улози коју Скупштина има по питању европских интеграција наводећи да је заинтересован и отворен за све врсте питања коју би посланици могли да имају за њега, с обзиром да ће Француска председавати Европском унијом првом половином 2022. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја