27. јануар 2020. Народни посланик Миодраг Линта на Светосавској академији у Загребу

27. јануар 2020. Народни посланик Миодраг Линта на Светосавској академији у Загребу

Среда, 29. јануар 2020.

Линта присуствовао Светосавској академији у Загребу

Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, присустовао је Светосавској академији у Загребу коју је 27. јануара организовало Српско културно друштво „Просвјета“.


Након Светосавске химне, у препуној малој дворани „Ватрослав Лисински“, присутнима су се обратили председник СКД „Просвјета“ др Миле Радовић и високопреосвећени Митроплит загребачко–љубљански др Порфирије Перић. Најзаслужнијим припадницима српске заједнице у Хрватској додељене су годишње награде и признања.

Награда „Сава Мркаљ“ за посебно вредан допринос култури Срба у Хрватској припала је Душану Маринковићу, пензионисаном универзитетском професору. Награда „Десанка Ђорђевић“ за заслуге у области аматерског стваралаштва СКД „Просвјета“ уручена је Тихомиру Секерушу, координатору пододбора Источне Славоније, Барање и Западног Срема, који од 90-их година до данас води активности КУД-а „Јован Јовановић Змај“ и пододбора у Бијелом Брду. Признање „Златна значка“ за заслужне појединце који су задужили друштво, доприносећи остварењу његових циљева, добили су Ђуро Будисављевић и Душан Рапо, универзитетски професор у пензији, док је „Повељу” за допринос раду и развоју програма СКД-а „Просвјета” добила Музичка продукција Радио-телевизије Србије, а примили су је маестро Бојан Суђић и председник Управног одбора РТС-а професор Владимир Вулетић. У име награђених захвалио се професор Душан Маринковић.

У уметничком програму су учествовали хор „Колибри“ под управом Љиљане Ранђеловић, Џез оркестар Радио-телевизије Србије, као и оперске диве Снежана Савичић Секулић, сопран, првакиња Опере Народног позоришта у Београду и Ивана Србљан, мецосопран, солисткиња ХНК „Иван Зајц“ у Ријеци.

Поред руководећих људи српске заједнице у Хрватској и саборских заступника Милорада Пуповца и Бориса Милошевића, Светосавској академији присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Хрватској Мира Николић, као и секретар Министарства за културу и информисање Владе Србије, Игор Јовичић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2