8. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић са делегацијом Арапске Републике Египат

8. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић са делегацијом Арапске Републике Египат

Уторак, 8. децембар 2020.

Дачић: Србију и Египат везује искрено вишедеценијско пријатељство

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић примио је делегацију на челу са Њ.Е. амбасадором др Бадр Абделатијем, помоћником министра за европске послове у Министарству спољних послова Арапске Републике Египат и Њ.Е. гђом Гадом Шалби, заменицом министра за туризам и антиквитете Арапске Републике Египат.


Њ.Е. амбасадор др Бадр Абделати честитао је председнику Народне скупштине Ивици Дачићу ступање на ову дужност и пожелео пуно успеха у даљем раду. Такође му је пренео честитке и срдачне поздраве министра спољних послова Египта Самеха Шукрија.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је да Србију и Египат везује искрено вишедеценијско пријатељство и да треба да наставимо да га унапређујемо, пре свега јачањем сарадње у областима од заједничког интереса.

Оценио је да је парламентарна сарадња са Египтом веома добра. Као позитивну чињеницу истакао је постојање правног основа за унапређење сарадње два парламента – Протокола о сарадњи, који је потписан у јуну 2019. године.

Ивица Дачић је изразио жељу да се настави са даљим продубљивањем и јачањем парламентарне сарадње, чему ће несумњиво допринети редовна размена посета председника парламената, као и активности Посланичких група пријатељства.

Помоћник министра за европске послове у Министарству спољних послова Египта Б. Абделати додао је да ће додатан импулс развоју билатералне сарадње дати седница Мешовитог комитета за економску сарадњу и Пословног савета, чије се одржавање планира 2021. у Каиру.

Њ.Е. гђа Гада Шалби, заменица министра за туризам и антиквитете Арапске Републике Египат истакла је да је туризам једна од важних области у којима Египат и Србија остварују сарадњу. Посебно је изразила захвалност Влади Србије и туристичким оператерима који су промовисали Египат као туристичку дестинацију, те споменула да су српски туристи били на четвртом месту ове године, са око 26 хиљада посетилаца.

Саговорници су се сагласили да је у заједничком циљу јачање сарадње у међународним организацијама, између осталог у Покрету несврстаних, чији су Србија и Египат оснивачи и који следеће године обележава 60. годишњицу од оснивања.

На крају састанка, амбасадор Арапске Републике Египат у Србији Њ.Е. Амр Алгувејли искористио је прилику да председнику Скупштине Ивици Дачићу уручи честитку председника Представничког дома Египта др Али Абдел-Аал поводом ступања на нову функцију.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3