10. децембар 2020. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића

10. децембар 2020. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића

Четвртак, 10. децембар 2020.

Дачић: Снажна приврженост Републике Србије сталној и ангажованој заштити основних људских права

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на конференцији „Утицај пандемије корона вируса - Covid19 на стање људских права у Србији“ која се одржала у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а поводом обележавања 10. децембра - Међународног дана људских права.


Дачић је на самом почетку свог обраћања честитао свима Међународни дан људских права и истакао да Универзална декларација о људским правима Уједињених нација, и после 72 године откако је донета, представља цивилизацијски темељ сваког друштва и сваке државе.

„Она нас обавезује да је стално имамо испред себе као водич како да непрестано унапређујемо друштво у којем живимо”, рекао је овом приликом Ивица Дачић.

Председник Народне скупштине је рекао да је година на измаку била година огромних изазова за цео свет, за све народе који теже напретку и сталном побољшању живота свих људи и заштити свих њихових права.

„На удару природне катастрофе нашао се и темељ на којем су изграђена савремена друштва, а он је садржан у листи од 49 основних људских права о којима говори Универзална декларација. Многа од тих неотуђивих и недељивих права угрожена су и данас - пре свега право на живот, право на рад, достојанство и социјалну сигурност. Под ударом пандемије, светска заједница, којој пуноправно припада и Република Србија, нашла се пред великим испитом вредности на којима је утемељена. Још увек не знамо да ли смо положили тај испит, јер он и даље траје, али знамо да смо све време били спремни и да смо све време бранили темељне вредности и људска права, јер смо препознали да су они угрожени”, рекао је Дачић и подсетио све да је Република Србија, одмах по избијању епидемије почетком године, као главни приоритет своје борбе поставила заштиту здравља и живота својих грађана, посебно оних најстаријих, болесних и угрожених.

„Све своје ресурсе, људске, материјалне, финансијске, Србија је ставила у функцију заштите јавног здравља, а одмах потом и заштите радних места, социјалних права, права на школовање и других основних права, која су се нашла на удару широм света. Успели смо у томе, то већ сада можемо да кажемо са пуном одговорношћу. Очували смо здравље, као и социјално и економско благостање у мери у којој би могле да нам позавиде многе развијеније и богатије државе, које располажу много већим друштвеним ресурсима са којима су и саме кренуле у борбу против свих последица пандемије”, рекао је Дачић.

Он је казао да у тешком времену, Србија не да је само очувала темељне вредности и права које је дефинишу као напредно, хумано и уређено друштво, већ је успела да унапреди свој укупни друштвени амбијент.

Као посебну вредност, Дачић је истакао, благодет коју смо поново открили током актуелне кризе, а то је солидарност на свим нивоима. “Ову помало заборављену врлину, на коју смо били поносни вековима, наше друштво је у пуној мери исказало током свих ових тешких месеци и на то треба да будемо поносни као заједница”.

„Пружали смо помоћ једни другима, бринули смо о старијима, о сиромашнима и болеснима, наши лекари и медицинско особље и данас чине огромне напоре испуњавајући своју хуману дужност… Без оваквог заједништва, солидарности и одговорности према другима, не бисмо могли да се успешно носимо са пандемијом, а то треба да нам остане као трајна заједничка врлина и за период након кризе”, рекао је председник Народне скупштине.

Што се тиче институције на чијем је челу, Дачић је рекао, да може само да изрази задовољство што је већ на самом почетку свог мандата јасно назначено да ће област људских права бити један од приоритета у раду Народне скупштине Републике Србије.

„Желим да поводом Међународног дана људских права, поновим снажну приврженост Републике Србије сталној и ангажованој заштити основних људских права. Сигуран сам да то говорим у име свих народних посланика, које овде представљам, али и у име политичке партије којој припадам, као и наших пријатеља и партнера из Српске напредне странке, јер вредности о којима данас овде говоримо и на чију даљу промоцију и заштиту се још једном обавезујемо, стоје у основи нашег политичког деловања”, истакао је овом приликом Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије.

Излагање председника Народне скупштине Републике Србије Ивице Дачића вам преносимо у целости:

„Поштована председнице Владе,

Поштовани чланови Владе Републике Србије,

Поштовани представници независних тела за заштиту људских права,

Уважени амбасадори и представници међународних и домаћих организација за заштиту људских права,

Честитам вам Међународни дан људских права, када заједно са целим светом потврђујемо нашу приврженост остваривању циљева и обавеза из Универзалне декларације о људским правима. Ова декларација Уједињених нација, и после 72 године откако је донета, представља цивилизацијски темељ сваког друштва и сваке државе. Она нас обавезује да је стално имамо испред себе као водич како да непрестано унапређујемо друштво у којем живимо.

Година на измаку била је година огромних изазова за цео свет, за све народе који теже напретку и сталном побољшању живота свих људи и заштити свих њихових права. На удару природне катастрофе нашао се и темељ на којем су изграђена савремена друштва, а он је садржан у листи од 49 основних људских права о којима говори Универзална декларација. Многа од тих неотуђивих и недељивих права угрожена су и данас, пре свега право на живот, право на рад, достојанство и социјалну сигурност. Под ударом пандемије, светска заједница, којој пуноправно припада и Република Србија, нашла се пред великим испитом вредности на којима је утемељена. Још увек не знамо да ли смо положили тај испит, јер он и даље траје, али знамо да смо све време били спремни и да смо све време бранили темељне вредности и људска права, јер смо препознали да су они угрожени.

Подсећам вас да је Република Србија, одмах по избијању епидемије почетком године, као главни приоритет своје борбе поставила заштиту здравља и живота својих грађана, посебно оних најстаријих, болесних и угрожених. Све своје ресурсе, људске, материјалне, финансијске, Србија је ставила у функцију заштите јавног здравља, а одмах потом и заштите радних места, социјалних права, права на школовање и других основних права, која су се нашла на удару широм света. Успели смо у томе, то већ сада можемо да кажемо са пуном одговорношћу. Очували смо здравље, као и социјално и економско благостање у мери у којој би могле да нам позавиде многе развијеније и богатије државе, које располажу много већим друштвеним ресурсима са којима су и саме кренуле у борбу против свих последица пандемије.

У тешком времену, Србија не само да је очувала темељне вредности и права које је дефинишу као напредно, хумано и уређено друштво, већ је успела да унапреди свој укупни друштвени амбијент. Пре свега своју економију која је наставила да расте у, готово, немогућим условима, чувајући тако основу на којој се наслањају бројна основна људска права. То дугујемо пре свега вишегодишњем одговорном вођењу економског амбијента, јавних финансија и свих оних механизама који један систем чине стабилним и отпорним на неочекиване изазове.

Оног дана када будемо изашли из незапамћене епидемиолошке кризе, а тај дан се приближава, моћи ћемо да будемо поносни на чињеницу да за време те кризе, а ни после ње, нећемо сузити ни ревидирати ниједно од права која су наши грађани уживали у времену пре кризе. Зато што је Србија управљала кризом водећи се превасходно бригом о грађанима, њиховим правима и благостању, а не интересима у неким другим сферама – попут политике, глобалне економије и надметања на том терену, као што су радиле многе земље у свету.

Као посебну вредност и, рекао бих, благодет коју смо поново открили током актуелне кризе, је солидарност на свим нивоима. Ову помало заборављену врлину, на коју смо били поносни вековима, наше друштво је у пуној мери исказало током свих ових тешких месеци и на то треба да будемо поносни као заједница. Пружали смо помоћ једни другима, бринули смо о старијима, о сиромашнима и болеснима, наши лекари и медицинско особље и данас чине огромне напоре испуњавајући своју хуману дужност… Без оваквог заједништва, солидарности и одговорности према другима, не бисмо могли да се успешно носимо са пандемијом, а то треба да нам остане као трајна заједничка врлина и за период након кризе.

Што се тиче институције на чијем сам челу, Народне скупштине Републике Србије, могу само да изразим задовољство што је већ на самом почетку свог мандата јасно назначила да ће област људских права бити један од приоритета у њеном раду. Као што вам је познато, једна од првих одлука овог сазива парламента био је избор Поверенице за заштиту равноправности, којој и овом приликом желим успех у раду и поновим спремност за пуну сарадњу. Разуме се, то исто важи и за Повереника за информације од јавног значаја, као и за Заштитника грађана, јер сам уверен да ни њихов, а ни рад парламента не могу бити ефикасни и на корист грађана, без тесне међусобне сарадње. Такође, ових дана обновили смо у иновираном саставу, рад Женске парламентарне мреже, неформалног, али веома важног и утицајног политичког тела, које се систематски бави заштитом права жена, посебно искорењивањем насиља над женама.

Даме и господо,

Желим да поводом Међународног дана људских права, поновим снажну приврженост Републике Србије сталној и ангажованој заштити основних људских права. Сигуран сам да то говорим у име свих народних посланика, које овде представљам, али и у име политичке партије којој припадам, као и наших пријатеља и партнера из Српске напредне странке, јер вредности о којима данас овде говоримо и на чију даљу промоцију и заштиту се још једном обавезујемо, стоје у основи нашег политичког деловања. Уверени смо да огромна већина наших грађана дели наше циљеве и спремна је да заједно са нама вредно ради на њиховом очувању и сталном унапређењу. Када смо то већ показали у тешким временима здравствене кризе, за коју верујем да је највећим делом иза нас, показаћемо још убедљивије у периоду који је пред нама.

Хвала вам!”