14. децембар 2020. председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

14. децембар 2020. председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић

Четвртак, 17. децембар 2020.

Дачић: Извештај ЕК први пут пред народним посланицима до краја године

Опредељење Србије за чланство у Европској унији је несумњиво, то је стратешки циљ и главни спољнополитички приоритет Владе, поручио је председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић на седници Националног конвента о ЕУ.


„Потпуно смо свесни да у том процесу постоје бројни изазови и обавезе које су пред нама, реформе које морамо да спроведемо, али њих не испуњавамо због ЕУ, већ због јачања свих потенцијала наше земље и бољег живота наших грађана“, рекао је овом приликом Ивица Дачић.

Он је додао да актуелни сазив Парламента подржава Владу у чијој је надлежности да координира и води процес преговора, али истовремено, не заборавља да је и сам надлежан да учествује у испуњавању онога што се називају „политички критеријуми“ за чланство.

У том смислу, Дачић је рекао да је важно што ће по први пут од када се објављује, Извештај ЕK о напретку Србије бити представљен посланицима на седници, на којој ће бити прилика за отворену дискусију, а потом и за усвајање закључака. Та седница би требало да буде одржана 28. децембра, најавио је Дачић.

Он је подсетио да је ЕK констатовала да је Скупштина смањила број закона донетих по хитном поступку, као и ранију праксу опструкције рада парламента, износећи податак да су хитни поступци били на нивоу од 19 одсто од 1. марта 2019. године и 31. марта 2020. године, у односу на 44 одсто током 2018. године.

„Намера је да са оваквом праксом наставимо, тако да ће овај сазив Парламента усвајати све законе у редовном поступку, а само изузетно по хитној процедури“, рекао је Дачић и додао да ће настојати да организују што више јавних слушања и састанака одбора ван парламента, иако епидемија то доста отежава.

Дачић је, овом приликом, навео и да је једна од замерки ЕK био и запаљив говор против политичких неистомишљеника, који се користи у скупштинској дебати, те да је неопходно доношење Кодекса понашања народних посланика.

Израда предлога Kодекса је у завршној фази, и његово усвајање би се могло очекивати већ до краја године, рекао је Дачић и навео да ће тај акт, уз већ постојеће, допринети већој толеранцији и демократској култури.

По питању међустраначког дијалога, поновио је да ће у наредном периоду бити организована друга фаза, у оквиру које ће се разговарати и даље о отвореним питањима у циљу унапређења изборних услова, као и о замеркама изнетим у Извештају ЕK.“

„Те разговоре очекујем у првом делу наредне године, о чему ћу ових дана разговарати са председником спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером“, рекао је Дачић.

Председник парламента подсетио да је пре седам дана усвојен завршни рачун буџета за 2019. годину, што је, како је рекао, први пут да је на дневном реду истовремено био и буџет за 2021. годину и завршни рачун за 2019. годину.“

„Уверен сам да ће Скупштина и у наставку рада имати интензиван дневни ред, који ће је обавезивати да буде ефикасна, али не по цену пуног поштовања демократских процедура и толеранције”, рекао је Дачић и додао да је Народна скупштина спремна да настави досадашњу добру сарадњу са свим партнерима на изузетно важном послу, у испуњењу заједничког циља - убрзању и што квалитетнијем испуњавању критеријума за чланство Србије у ЕУ.

Обраћање председника Народне скупштине Републике Србије вам преносимо у целости:

„Поштовани чланови Владе,

Ваше екселенције,

Уважени учесници Пленарне седнице,

Задовољство ми је да вас поздравим и пожелим добродошлицу у име Народне скупштине, иако се ове године силом прилика састајемо у виртуелном простору, а не као обично у нашој великој, пленарној сали. Драго ми је што први пут лично учествујем у раду Пленарне седнице Националног конвента, јер сам протеклих година пратио и подржавао ваш рад, а посебно сарадњу са парламентом, као важан и неодвојив сегмент целокупног процеса приступања Србије Европској унији.

Народна скупштина има вишегодишњу добру сарадњу са невладиним организацијама које су и на овај начин укључене у процес доношења и примене одлука у вези са приступањем Унији. Надам се да делите моје уверење да Скупштина и Национални конвент од самог почетка имају добру комуникацију, посебно преко Одбора за европске интеграције, у којем се разматрају предлози преговарачких позиција. То је и наша обавеза, имајући у виду скупштинске Резолуције којима се регулише учешће Парламента и цивилног сектора у процесу европских интеграција Србије.

Као председник Народне скупштине, али и као председник партије, чланице већинске коалиције, поновићу и овде наше несумњиво опредељење за чланство Србије у Европској унији, као стратешки циљ и главни спољнополитички приоритет. Потпуно смо свесни да у том процесу постоје бројни изазови и обавезе које су пред нама, реформе које морамо да спроведемо, али сматрамо да њих не испуњавамо због Европске уније, већ због јачања свих потенцијала наше земље и бољег живота наших грађана. И садашњи сазив Народне скупштине, разуме се, подржава Владу у њеној надлежности да координира и води процес преговора, али истовремено, не заборављамо да смо и сами надлежни да учествујемо у испуњавању онога што зовемо „политички критеријуми“ за чланство.

У том смислу, сматрам да је веома важно што ће се по први пут од када се објављује, Извештај Европске комисије о напретку Србије бити представљен свим народним посланицима на Пленарној седници, и да ће бити прилике за отворену дискусију, а потом и за усвајање закључака. Ова седница требало би да буде одржана до краја године (28. децембра) и, уколико то буде изводљиво, због епидемиолошких мера, биће нам задовољство да као госте позовемо и представнике Националног конвента.

Кључни елемент успешне институционалне и административне структуре у периоду приступања и усклађивања јесте успостављање и функционисање ефикасних механизама сарадње између Народне скупштине и Владе. Као што знате, Европска комисија је констатовала да је Народна скупштина смањила број закона донетих по хитном поступку, као и ранију праксу опструкције рада парламента. Хитни поступци су били на нивоу од 19% у периоду између 1. марта 2019. године и 31. марта 2020. године, у односу на 44% током 2018. године; Намера нам је да са оваквом праксом наставимо, тако да ће овај сазив парламента усвајати све законе у редовном поступку, а само изузетно по хитној процедури. У складу са препорукама, настојаћемо да организујемо што више јавних слушања, као и састанака одбора ван седишта Народне скупштине, мада нам тренутно пандемија Ковида 19 то доста отежава.

Једна од замерки Европске комисије био је и запаљив говор против политичких неистомишљеника, који се користи у скупштинској дебати, и с тим у вези, неопходно је доношење Кодекса понашања народних посланика. Израда предлога тог акта је у завршној фази, а председник Административног одбора, г. Мартиновић који координира активности око његове израде, обавестио ме је да би се усвајање Кодекса могло очекивати већ до краја године. Као дугогодишњи народни посланик, а сада и председник Народне скупштине који је дужан да се стара о достојанству Парламента и свих посланика, са нестрпљењем очекујем овај Кодекс, који ће уз већ постојеће сличне документе без сумње допринети већој толеранцији и демократској култури.

Што се тиче дијалога политичких актера, подсећам вас да је Народна скупштина у претходном сазиву организовала дијалог о унапређењу изборних услова уз посредовање Европског парламента, на којима су учествовали представници владајуће већине и опозиције, као и представници цивилног друштва, у циљу унапређења изборног оквира уочи овогодишњих избора. Након три рунде дијалога постигнути су врло конкретни договори, на основу којих је Народна скупштина испунила готово све обавезе које су проистекле из овог формата разговора, а у складу са препорукама Венецијанске комисије и ОДИХР. У вези са критикама на рачун овог процеса, ја морам да кажем да те критике углавном долазе од оних партија и организација које својом вољом нису учествовале у дијалогу, чиме су се свесно ставили изван процеса, на шта нико па ни Народна скупштина нису могли да утичу. А подсетићу вас да су доношени веома важни договори и одлуке, у вези са финансирањем предизборних активности, слободе медија, унапређења рада Регулаторног тела за електронске медије, забране злоупотребе јавних ресурса, и слично. У наредном периоду биће организована друга фаза Међустраначког дијалога, у оквиру које ћемо разговарати и даље о отвореним питањима у циљу унапређења изборних услова, као и о замеркама изнетим у Извештају Европске комисије о напретку. Те разговоре очекујем у првом делу наредне године, о чему ћу ових дана разговарати са председником спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером.
Даме и господо,

Овај сазив Народне скупштине, којем председавам, као што вам је познато веома активно је започео свој мандат, како у законодавној, тако и у својој контролној функцији. Подсећам вас и да његов састав осликава важан напредак који је остварен у циљу постизања пуне родне једнакости, тако да је уместо раније предвиђене квоте од 30 одсто за мање заступљени пол, сада је у Народној скупштини 40 одсто народних посланица.

У оквиру својих контролних надлежности, Народна скупштина је већ на самом почетку свог мандата, преко својих Одбора, позвала ресорне министре да доставе информације о раду и све остале релевантне извештаје. Подсетићу вас да је пре седам дана усвојен завршни рачун буџета Републике Србије за 2019. годину, и ово је први пут да је на дневном реду истовремено био и буџет за 2021. годину и завршни рачун за 2019. годину.

Ја сам уверен, а то сам и обећао посланицима, да ће Народна скупштина и у наставку свог рада имати интензиван дневни ред, који ће је обавезивати да буде ефикасна, али не по цену пуног поштовања демократских процедура и толеранције. У том смислу и вама, као партнерима на изузетно важном послу, и овом приликом желим да пружим уверавање да смо спремни да наставимо досадашњу добру сарадњу и да тако заједно допринесемо заједничком циљу, а то је убрзање и што квалитетније испуњавање критеријума за чланство Србије у Европској унији.

Хвала вам!“

Видео (1)

Четвртак, 17. децембар 2020. | обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на Пленарној седници Националног конвента о Европској унији 17.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3