4. новембар 2015. 19. састанак Економског кокуса

4. новембар 2015. 19. састанак Економског кокуса

Среда, 4. новембар 2015.

Одржан 19. састанак Eкономског кокуса

Чланови Економског кокуса примили су његову екселенцију амбасадора Израела у Београду, Јосефа Левија (Yossef Levy) и Српско-израелску привредну асоцијацију, у Дому Народне скупштине, где су разговарали о економској сарадњи и јачању и могућности повећања трговинске размене и инвестиција.


Председник Економског кокуса проф. др Владимир Маринковић пожелео је добродошлицу амбасадору Израела у Београду Јосефу Левију и Српско-израелској привредној асоцијацији (СИПА) и поручио да Србија у много чему може да се угледа и да учи од Израела.

„Волео бих да наше партије више сарађују са Кнесетом, да појачамо економску сарадњу, али и сарадњу у области образовања, нових технологија, науке и привреде и учинимо све што може да допринесе ближој сарадњи Израела и Србије“, истакао је Маринковић. Председник Економског кокуса нагласио је да Србија увози добра из Израела у вредности од 15 милиона евра годишње, док Србија извози добра у вредности од седам милиона евра у Израел, што не представља добру слику о трговинској размени. Овим путем Маринковић је истакао да не жели само да позове израелске инвеститоре у Србију, већ да заједно развијају инфраструктуру, пољопривреду и високе технологије и да Србија има много добара да понуди страним земљама. „Србија има 13 званичних уговора са Израелом али смо ми спремни да унапредимо економску и финансијску сарадњу у будућности“, рекао је Маринковић.

Израелски амбасадор истакао је да види огромне потенцијале Србије, али да Србија мора да се потруди како би те потенцијале искористила на најбољи могући начин. „Заиста верујем у српску економију и мислим да су људи највећи потенцијал ове земље. Израел је спреман да инвестира у људе. Наша специјалност су развој војне високе технологије али и развој високе технологије у индустрији и авијацији. Србија на извозу заради 45 милиона годишње, док Израел заради 205 милиона на годишњем нивоу, што је велика штета јер је Израел по величини четири пута мањи од Србије. Велики проблем је што Израелци не знају много о Србији, зато је наш циљда тренутно стање променимо.“ Зато је Леви предложио да се чланови Економског кокуса састану са израелским инвеститорима који већ послују у Србији, како би се договорили о потенцијалној сарадњи.

Члан Економског кокуса Зоран Бабић захвалио се гостима и истакао да Србија жели да блиско сарађује са Израелом на пољу образовања, али да Србија има великих потенцијала и у ифраструктури, енергетици и пољопривреди. „Оно што је аграрна грешка наших пољопривредника је што су директно са њиве извозили производе, уместо да смо производе прерадили. Србија се успавала јер су нам много година говорили да имамо најбољу храну, најбољу климу, али време је да се засуку рукави, јер ништа неће доћи само од себе“, рекао је Бабић.

Састанку су присуствовалипредседник Српско-израелске привредне асоцијације Дарко Трифуновић и чланови Данијел Богуновић, Бојан Ратковић, Зоран Стојковић и Нина Кубуровић, као и представници НАЛЕД-а и ИРИ-ја Јелена Бојовић, Слободан Крстовић и Биљана Љубић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 2. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја