7. јун 2023. Учесници састанка

7. јун 2023. Учесници састанка

Среда, 7. јун 2023.

Србија и Куба ће заувек гајити братске и пријатељске односе

Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Кубом састали су се са амбасадором Кубе у Србији Њ. Е. Лејде Ернесто Родригез Ернандесом, који их је упознао са тренутном политичком и економском ситуацијом на Куби.


Амбасадор је нагласио да је економска ситација на Куби комплекснија него икада. Подсетио је да су шездесетогодишње санкције оштетиле кубански народ за више од једног билиона долара, а да се тешкоће због одређених мера које су и даље на снази, додатно лоше одражавају на економију те земље. А затим је уследио нови економски ударац након пандемије Ковида 19.

Амбасадор Ернандес је подвука да је на том тешком путу Србија увек била браткса и пријатељска подршка, која траје пуних 120 година.

„Наше две земље су се, из историјске перспективе, сусретале са многим комплексним ситуацијама, али су се и тада увек подржавале и браниле свој суверенитет, интегритет и културу, што их је још више зближило. Зато ће Куба увек подржавати став да је Косово и Метохија део Србије и никада неће признати њено отцепљење“, рекао је амбасадор Ернандес.

Амбасадор је истакао да су билатерални односи две земље на одличном нивоу, али да је жеља за њиховим додатним јачањем увек присутна, што потврђује и најављена посета председника Кубе Србији. Он је нагласио да у парламентима лежи значајна снага коју треба искористити за унапређење сарадње на свим нивоима, те информисао присутне да је у парламенту Кубе оформљена Група пријатељства са Србијом и пожелео успешну и интензивну будућу сарадњу групама пријатељстава два парламента.

Председник ПГП са Кубом Бојан Торбица истакао је да ће Куба у Србији увек имати искреног пријатеља и снажну подршку на путу превазилажења тешких изазова са којима се сусреће. Он је рекао да ће наша земља наставити да се залаже за потпуно укидање санкција Куби, као и да буде уклоњена са црног списка земља које подржавају тероризам. Такође, истакао је да ће Србија бити вечно захвална на снажној подршци у дипломатској борби да Кососво и Метохија не буду отцепљени од њене територије.

Своја запажања и предлоге са амабасадором су поделили и чланови Посланичке групе пријатељства Драгана Лукић, Јана Матеовић, Угљеша Гргур, Драган Милинковић, Радмила Васић, Золтан Дани, Ђорђе Комленски, Момчило Вуксановић и Сташа Стојановић. Током њихових излагања чули су се предлози за унапређење просветне и здравствене сарадње, истакнут је значај увођења дирекног авио лета између две земље у циљу унапређења туризма, изражена је захвалност на непризнавању лажне државе Косово и исказана жеља да ће Куби коначно бити укинуте санкције. Чланови Групе, такође су упутили позиве амабасадору да посете градове из којих долазе и упознају се са културном баштином Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја