7. децембар 2022. Шеф Сталне делегације Народне скупштине, председник ПГП са Црном Гором и потпредседник ПС ЦЕС мр Игор Бечић

7. децембар 2022. Шеф Сталне делегације Народне скупштине, председник ПГП са Црном Гором и потпредседник ПС ЦЕС мр Игор Бечић

Среда, 7. децембар 2022.

Сусрет мр Игора Бечића са председницом Скупштине Црне Горе Данијелом Ђуровић на маргинама 60. Генералне скупштине ПС ЦЕС

Шеф Сталне делегације НС РС, председник Парламентарне групе пријатељства са Црном Гором и потпредседник Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње мр Игор Бечић састао се данас са председницом Скупштине Црне Горе Данијелом Ђуровић у оквиру 60. Генералне скупштине ПС ЦЕС.


Бечић је изразио задовољство због сусрета са председницом Скупштине Црне Горе Данијелом Ђуровић и председавајућом Парламентарном скупштином Процеса сарадње у југоисточној Европи, убрзо након њене прве посете Београду на функцији председнице парламента.

Саговорници су се сложили да су билатерални односи две земље стабилни и добри. Током сусрета су разговарали и о будућим активностима на парламентарном нивоу у виду сарадње парламентарних Одбора и посланичких група пријатељства, а узимајући у обзир досадашња позитивна искуства.

Председница Ђуровић је истакла да је овај сусрет био добра прилика да се отворе нове теме и канали комуникације, као и да се размотре прилике за проширење сарадње. Такође се захвалила председнику ПГП са Црном Гором Игору Бечићу на континуираној сарадњи парламената Србије и Црне Горе.

Истичући значај европских интеграција, мр Бечић је навео да се Србија сусреће са притисцима који нису били својствени другим земљама на њиховом европском путу. Саговорници су закључили да је значајна даља размена искустава и међусобна подршка на путу ка ЕУ, али су истакли и важност регионалне сарадње.

Саговорници су се сложили да у тренутним околностима шире повезивање и концепт регионалног удруживања суштински доприносе осмишљавању заједничких решења на глобалне изазове, као и да су важни сви механизми који подстичу сарадњу, јер само тако можемо да покушавамо да се боље разумемо. Таква једна иницијатива је нашла свој израз кроз иницијативу „Отворени Балкан“ – а која заједничком сарадњом у региону подстиче даљи развој и подиже животни стандард наших грађана.

На крају, председница Ђуровић је упутила похвале Републици Србији на организацији 60. Генералне скупштине ПС ЦЕС, посебно у контексту глобалне ситуације и чињенице да су на заседању присутне све чланице ПС ЦЕС.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја