6. јул 2022. др Владимир Орлић председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија

6. јул 2022. др Владимир Орлић председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија

Среда, 6. јул 2022.

Учешће др Владимира Орлића, председника Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, на онлајн састанку Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија

Потпредседник Народне скупштине и председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, др Владимир Орлић, учествовао је данас на онлајн састанку Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија.


Др Орлић је у свом обраћању представио резултате друге фазе Међустраначког дијалога, као и рад Народне скупштине у претходном периоду, уз посебан осврт на активности у вези са радом независних тела и учешће Народне скупштине у процесу придруживања Европској унији. Уз пуну имплементацију свих мера договорених на Међустраначком дијалогу, истакао је рекордно низак проценат донетих закона по хитном поступку, усвојен Кодекс за народне посланике, успешно реализовану промену Устава у делу који се односи на правосуђе, као и усвојене позиције за већи број нових преговарачких поглавља.

Потпредседник НС је најавио и ступање на дужност новог сазива НСРС: „Као што је познато, резултат председничких избора утврђен је брзо: убедљивом победом у првом кругу, са више од 2,2 милиона освојених гласова, председник Александар Вучић је започео свој други мандат. А резултати парламентарних избора утврђени су управо јуче: Републичка изборна комисија усвојила је извештај о коначним резултатима - једногласно.

Дакле, представници свих учесника на изборима, свих изборних листа и свих кандидата, својим гласом су потврдили заједничко уверење: да су резултати неспорни, остварени у легалном и легитимном изборном процесу, и да верно осликавају изборну вољу грађана. То говори о карактеру новог сазива Народне скупштине, који очекујемо ускоро. Уверен сам да ћемо и на наредном састанку Одбора за стабилизацију и придруживање, као нови сазив Народне скупштине, поново имати задовољство да са вама поделимо и нове резултате, који показују да са успехом достижемо најбоље европске стандарде, а у много чему, као што видите, успевамо и да их надмашимо.“