25. јун 2021. Сусрет ПГП са Великом Британијом и амбасадорке Велике Британије у Србији

25. јун 2021. Сусрет ПГП са Великом Британијом и амбасадорке Велике Британије у Србији

Петак, 25. јун 2021.

Сусрет ПГП са Великом Британијом и амбасадорке Велике Британије у Србији

Председница Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом Сандре Божић и чланови те групе, састали су се, у Дому Народне скупштине , са амбасадорком Уједињеног Краљевства Њ.Е. Шан Маклауд.


Председница Групе Сандра Божић нагласила је традиционално добру сарадњу две земље, али и истакла да је потребно уложити додатни труд како би се пријатељство две земље, које има дугу историју, додатно побољшало и унапредило.

„Да је Народна скупштина у томе решена сведочи и чињеница да ПГП са Великом Британијом броји 75 чланова, што је апсолутни максимум до сада“, нагласила је Божић.

Она је, такође, искористила прилику да се у име грађана Србије, захвали Великој Британији на подршци у процесу имунизације, која је у врло тешком тренутку и за Србију и за читав свет, пружили руку пријатељства и донирали 150.000 доза вакцина Астра Зеника.

Амбасадорка је, кроз презентацију, упознала чланове групе са историјским и географским аспектима Велике Британије, државним уређењем и стратешким циљевима државе. Нагласила је значај који Велика Британије придаје стратешкој економској сарадњи, као и борби против пандемије и борби против климатских промена. Говорећи о значају очувања животне средине амбасадорка је изнела податак да је Велика Британија повећала свој БДП уводећи изворе обновљиве енергије и најавила Конференцију УН о климатским променама која ће бити одржана у новембру у Глазгову у сарадњи са Италијом. Она је поздравила труд Републике Србије да инкорпорира обновљиве изворе енергије, у циљу заштите животне средине.

Амбасадока је изразила наду да ће сарадња две земље бити продубљена на свим нивоима и да ће парламентарна сарадња одиграти значајну улогу у тим процесима.

Маклауд је нагласила да су билатерални односи Велике Британије и Србије на високом нивоу и да су сви њени аспекти једнако важни, али да би свакако требало посветити посебну пажњу културној размени и као пример добре праксе навела овогодишњи концерт оркестра министарства одбране "Станислав Бинички" и Гудачког оркестра Грофице од Весекса. Она је такође истакла да су Британске фирме заинтересоване за инфраструктурне пројекте у Србији, посебно у пољу инвестиција и међународне трговине.

Присутнима се обратио и потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић истакавши да сам састав ПГП са Великом Британијом представља поруку да је Народна скупштина веома заинтересована за сарадњу, отворену комуникацију и заједнички рад на неким потенцијалним пројектима.

„Наша државна политика подразумева неколико кључних речи, једна међу најважнијим је свакако питање сарадње у привреди и економији, то је питање инвестиција. Када погледате темеље државне политике онако како их је поставио председник Републике Србије Александар Вучић, видећете да су за нас инвестиције од круцијалног значаја, да смо посебно поносни на чињеницу што се према том питању и тој потреби односимо на, бићу нескроман да кажем, шампионски начин. Данас је Србија апсолутни шампион у овом делу Европе када је реч о привлачењу страних инвестиција“,закључио је потпредседник Народне скупштине.

Чланица Групе Снежана Пауновић истакла је традиционално пријатељске односе две земље и нагласила да чак и када се, како је рекла, нисмо око свих питања увек слагали, пријатељство две земље и даље траје.

Потпредседник Народне скупстине и члан Групе, академик Муамер Зукорлић истако је да би требало јачати сарадњу на научном плану, пре свега кроз културну размену. Он је нагласио да би Србија, такође, могла много да научи од Британије о култури дијалога, на свим друштвеним нивоима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја